Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jourförslaget är en politisk fråga

/

När en samhällsviktig funktion som ambulanssjukvården hanteras så oansvarigt och insiktslöst, då är minst sagt tiden inne för politikerna att agera! skriver förbundsordföranden för Ambulansförbundet.

Annons

Ambulanssjukvården är en viktig del av länets katastrofberedskap. Den insikten tycks ledningen för ambulansen sakna. De ansvariga tjänstemännens agerande i jourfrågan liknar mest ett klåfingrigt experiment, som är på väg att bli samhällsfarligt. Därför ska jourförslaget vara en fråga för regionens politiker.

I media har det cirkulerat siffror avseende antalet uppsägningar. Viktigast är dock totala antalet som försvinner från ambulansen, eftersom samtliga ovillkorligen måste ersättas. Ambulansförbundet har genomfört en undersökning via telefon.

Resultatet påvisar att tolv personer avslutar sin anställning inom regionen. Sex–tio personer söker sig från ambulansen till andra arbeten i regionen. Upp till tio personer uppger att de med säkerhet söker nytt arbete såvida förslaget genomförs. Sammanlagt mellan 28 och 32 personer försvinner från ambulansverksamheten. Bland timvikarier har annonserats ointresse om förslaget genomförs. Förvisso finns ett mörkertal. Siffrorna är inte exakta, men troligtvis nära sanningen. Det är siffror som talar för sig själva.

Ett sådant tapp av personal blir svårt för verksamheten att hantera. Tjänstemännens hållning medför mycket större kostnader än de fem miljonerna. De anställda inser att ledningen för ambulansen inte längre driver frågan utifrån sakskäl, utan av principskäl. Skriften på väggen syns allt tydligare.

Hyrsjuksköterskor inom ambulanssjukvård är svåra att få tag i. På kort sikt större antal ambulanser ställda sommartid, på längre sikt nedlagda ambulansstationer. Av nöd var vi tvungna, blir troligen de ansvariga tjänstemäns svar. När en samhällsviktig funktion som ambulanssjukvården hanteras så oansvarigt och insiktslöst, då är minst sagt tiden inne för politikerna att agera!

Andreas Holmlund

Förbundsordförande Ambulansförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons