Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jojomätning av företagsklimat

Rankning fungerar i idrott och den stämmer oftast bra med slutresultaten. Bland skidåkare så hamnar de rankade oftast högt upp i den slutgiltiga resultatlistan.

Annons

Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat är det lite annorlunda med. Förra året placerade sig Överkalix och Åsele som nummer 8 respektive 10 över lägst arbetslöshet. I Näringslivsrankningen hamnar de dock på plats 274 respektive 281. Det är underligt att kommuner som tillhör svenska eliten i arbete trots det rankas som att ha Sveriges absolut sämsta företagsklimat.

Sundbyberg rankades som tia i företagsklimat men tillhörde bottengruppen med en hög arbetslöshet.

Vad är det man mäter då? Svaret är att den mäter företagares subjektiva åsikter. Problemet är att, även betraktat som en åsiktsundersökning, blir det värdelöst då svarsfrekvensen är låg. Få inkomna svar gör att mätningen inte blir trovärdig och det är också anledningen till att kommuner åker upp och ner i de här mätningarna. I extrema fall kan en kommun åka jojo 90 placeringar från ett år till annat utan att något påtagligt förändrats.

Svenskt Näringsliv får oförtjänt mycket publicitet och fungerar bra som opinionsbildare. De kommunala näringslivsenheterna gör mätningarna till huvudsak och tappar fokus på verklig tillväxt.

Nordanstig bedöms ha en mycket stor potential inom turism och besöksnäring. Företrädarna möjliggjorde att Sörfjärdens camping omvandlades till en sommarkoloni. Det krävs en lokal tillväxt plan för att förhindra så här stolliga beslut, det duger inte att lyfta upp fingret och känna vartåt vindarna blåser, och utifrån detta, formulera luddiga visioner.

Bengt Pantzare

Gnarp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons