Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbskatteavdragen och tillväxten

Nu har regeringen släppt sin vårbudget och som vanligt innehåller budgeten ytterligare ett jobbskatteavdrag, vi är nu uppe i det femte jobbskatteavdraget.

Annons

Samtidigt som jobbskatteavdragen står som spön i backen så faller järnvägsnätet sönder bit för bit, den ambition som regeringen visar när man skjuter till 800 miljoner för bland annat underhåll av järnvägsnätet känns fjuttigt för en Hudiksvallsbo som har en övertrafikerad men samtidigt underfinansierad ostkustbana genom stan! Det känns extra frustrerande när vi vet att restiderna blir allt längre. I dag tar det 20 minuter längre att åka sträckan Sundsvall–Stockholm än det gjorde för 7–8 år sedan.

Ostkustbanan mellan Stockholm och Sundsvall är Sveriges längsta och mest belastade enkelspår, trots detta faktum har regeringen inte avsatt några pengar för dubbelspår före 2021. De 800 miljonerna som regeringen skjutit till för underhåll i hela riket är alltså en droppe i havet när man betänker att bara dubbelspår på Ostkustbanan kostar cirka 25 miljarder.

De skattelättnader som regeringen föreslår i budgeten är som av en händelse exakt lika stora nämligen 25 miljarder. Om regeringen verkligen tycker jobben är viktiga så borde pengarna i stället läggas på exempelvis järnvägsnätet eftersom dubbelspår och ett anständigt banunderhåll bidrar, genom förbättrade pendlingsmöjligheter, till att skapa större arbetsmarknadsregioner vilket i sin tur leder fler jobb.

Dessutom underlättar fler tåg och dubbelspår möjligheter för våra unga att kunna dagpendla till högskoleutbildningarna (Sundsvall och Gävle och på sikt Uppsala).

Om man dessutom ser på Ostkustbanan i ett större sammanhang inser man att möjligheterna för näringslivet att öka produktionen och skapa fler arbetstillfällen står och faller i hög grad med en utbyggnad av Ostkustbanan (eller som i regeringens fall, att avstå från den). Järnmalmen, virket och annan tung industri ges bättre förutsättningar om vi satsar på järnvägen i stället för ytterligare jobbskatteavdrag.

Alf Norberg (V), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons