Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbar för en modern kunskapsskola

/
  • Moderaterna har även startat skolinitiativet som lanserades på partistämman av vår partiledare Anna Kinberg Batra (bilden) skriver Margareta B Kjellin.

Moderaterna har på sin partistämma tidigare i höst tagit viktiga steg för att bli Sveriges ledande skolparti, skriver Margareta B Kjellin, moderat riksdagsledamot från Gävleborg.

Annons

Internationell forskning talar för att en brett tillgänglig förskola med god kvalitet och höga pedagogiska ambitioner är en mycket bra grund för fortsatt lärande. Men också att detta är en av de starkaste krafterna för social rörlighet, där barn som annars har en tuffare start i livet kan stöttas i sitt lärande och minska risken att ärva sina föräldrars sociala utsatthet.

Moderaterna har därför föreslagit att den allmänna förskolan ska utökas till att gälla från två års ålder i stället för dagens tre. Detta skulle innebära att Sveriges familjer får möjlighet till avgiftsfri förskola för sina barn 15 timmar i veckan redan från det att barnet är två år gammalt. Detta ger fler familjer bättre möjligheter att kombinera familjeliv med arbete och detta stärker även jämställdheten. Moderaterna vill även att en statlig satsning görs på förskolor i utanförskapsområden så att man ska kunna anställa extra personal för att lyfta det pedagogiska arbetet och arbeta uteslutande med att lära barn läsa och räkna.

Att locka fler till läraryrket, vidareutveckla lärarutbildningen och att stärka lärarnas regelbundna kompetensutveckling är därför avgörande delar för att stärka skolans förutsättningar att klara sitt uppdrag. Ytterst handlar det om att ge alla elever bästa möjligheter att klara skolan med framgång.

Under Alliansregeringen togs fler viktiga steg för att stärka läraryrkets status och lärarnas kompetens. Vi sjösatte en ny och modern lärarutbildning och en historisk karriärtjänstreform. Lärarnas kompetens stärktes därtill med två lärarlyft och ett matematiklyft.

Moderaterna vill fortsätta att bygga ut antalet karriärtjänster. Det innebär att fler lärare kan vara med och utveckla undervisningen i klassrummet och få ett lönepåslag om 5 000 kronor mer i månaden. Moderaterna vill också utveckla karriärvägarna i läraryrket genom så kallade lärarcoacher som knyts till våra förslag om kunskapskontrakt. Det är även viktigt med att förbättra lärarutbildningen. För att bättre kunna hjälpa elever med speciella behov och möta det ökande antalet elever med svenska som andraspråk bör specialpedagogik och svenska som andra språk ingå som obligatoriska kurser på lärarutbildningen.

Moderaterna har även startat skolinitiativet som lanserades på partistämman av vår partiledare Anna Kinberg Batra. Skolinitiativet skall samla kunskap och erfarenhet från ledande moderata skolpolitiker, skolexperter och ledande skolforskare för att hitta fler lösningar på hur skolan kan förbättras. Målet med vår skolpolitik är att ge alla elever förutsättningar till bästa möjliga start i livet. I en sådan skola möts alla lärare av en arbetsplats med goda karriär- och utvecklingsmöjligheter genom hela arbetslivet och alla elever möts av en trygg skola med kunskap i fokus. Det är därför en modern kunskapsskola i hela Sverige, är en av Moderaternas viktigaste fråga.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons