Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobba för att återskapa Röda Korsets goda rykte

Som aktiva medlemmar i Röda Korset (RK) blir vi djupt upprörda över de allvarliga missförhållanden som avslöjades i en artikel i DN.

Annons

Som aktiva medlemmar i Röda Korset (RK) blir vi djupt upprörda över de allvarliga missförhållanden som avslöjades i en artikel i DN (18/10). Där avslöjades, förutom de skyhöga löner ledningen anser sig behöva, även ett jättebedrägeri i miljonklassen, ett brott som tagit alldeles för lång tid att avslöja.

En stor och kraftig protest borde framföras från samtliga Röda Korskretsar i landet i vilken man framhåller de farhågor man har anledning att hysa genom det otroligt låga förtroende från allmänheten RK:s egen undersökning visar. Ett fall från 42 procent till endast 19 procent i förtroende från mars till september 2009 är exempellöst dåligt.

Ett sådant resultat skadar självklart allvarligt RK:s verksamhet och människors vilja att ställa upp i dess olika verksamheter. Efter DN:s avslöjande är det inte en särskilt kvalificerad gissning att förtroendet kommer att nå nya bottennivåer.

DN redogör även för löner i elva ideella organisationer. RK:s generalsekreterare ligger högst i löneligan. Och inte nog med det, man har också en väldigt högt avlönad styrelseordförande. Av de av DN redovisade elva föreningarna behöver fem ingen avlönad styrelseordförande, tre har väsentligt lägre avlönade ordföranden. Man frågar sig varför just RK behöver en avlönad styrelseordförande.

Enligt DN har misstankar om oegentligheter funnits en längre tid. Nästa fråga måste då bli hur det kan komma sig att RK:s egen internrevision inte fungerat fullt ut och naturligtvis också varför RK:s högsta ledning inte heller agerat på ett tidigare stadium. Har dessa herrar egentligen skött sina välbetalda uppdrag? Styrelsen har uppenbarligen inte gjort vad en styrelses självklara uppdrag är.

Förtroendet vi som medlemmar hade för styrelsen är förverkat. Ledningen, styrelsen och internrevisionen måste avgå. Nya krafter måste till för att återskapa RK:s en gång goda rykte.

Vi har en obehaglig känsla av att RK:s högsta ledning har kommit långt ifrån RK:s grundare, Henri Dunants, ideal om välgörenhet. Själv dog Dunant utfattig och ruinerad. Han fick Nobels fredspris 1901, som han delade med en numera helt bortglömd man, men trots sin fattigdom gav han bort prispengarna till välgörenhet. Han berikade sig icke.

Henri Dunants ideal om hjälp till behövande av olika slag förvaltas numera ej av män och kvinnor högt upp i styrelsehierarkin utan fastmer av alla de hundratusentals kvinnor och män i stora och små Röda Korskretsar som gör ett grundläggande, osjälviskt och ideellt arbete utan en tanke på ersättning eller ens muntra tillrop.

Björn Cobdal

Birgitta Cobdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons