Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jäsning kemisk process

Svar till JM (9/3).

Annons

I HT ondgör sig signaturen JM över att Edsta skolas bidrag gått ända till riksfinal i tävlingen Lilla kemipriset. Hon/han skrattar både åt min inkompetens som låter eleverna delta och åt juryn som väljer ut tävlingsbidraget. Anledningen uppges vara att jäsning inte är en kemisk process utan en biologisk. På detta har hon/han redan fått ett svar på webben där en organisk kemist skriver: "Jäsning innebär oxidation. Oxidation är en kemisk process. Kemi används med fördel inom biologin och den faktiska jäsningen är en kemisk process som kan sättas in i sammanhanget den biologiska processen".

Själv är jag stolt över eleverna som visar kreativitet, nytänkande, framåtanda och ambition när de deltar med sina bidrag i denna och liknande tävlingar. Föga intresserad är jag då av att begränsa dem med snäva ämnesdefinitioner.

Den jury som JM anser vara inkompetent består av följande personer: Louise Fornander, forskare och kemikommunikatör, Carin Klaesson, Intendent på Nobelmuseet, Beppe Singer, programledare för Hjärnkontoret, Jonas Torstensson, återvinningsformgivare och konstnär, Malin Nilsson, lektor och kemilärare.

I mina ögon verkar det vara en mycket seriöst sammansatt jury med kompetenta personer som vet vad de håller på med och inga lallande amatörer.

Doktor Agneta Sjögren, kanslichef för tävlingsanordnarna Svenska kemistsamfundet, har också läst JM:s insändare och låter hälsa att om personen JM önskar någon fortsättning på diskussionen så är personen välkommen att höra av sig för att diskutera saken med någon professor/liknande.

Med förhoppning att signaturen JM kommer att uppleva fler tillfällen till skratt men av andra anledningar.

Per Löfgren, lärare på Edsta skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons