Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbunden ersätter jägarna med varg

Tiotusentals älgjägare kommer att tvingas till att hänga upp bössan på väggen. Med varg i markerna blir det också omöjligt att bedriva jakt med någon form av lös hund. De allra flesta jägare kommer då att förlora sin fritidssysselsättning.

Annons

Miljöpartiet, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursgruppen arbetar för en ny agenda i naturen. De vill inte att djur jagas av människor med vapen, de vill inte att jakt bedrivs eller att det finns jägare i skogen. De vill ha rovdjur i stället.

De vill ersätta jägarna i Sverige med varg, björn, järv och lodjur så att det skapas en balans mellan rovdjuren och bytesdjuren i naturen. Och nu ska Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund hjälpa till med att bygga upp vargstammen!

Inavelsproblemen måste åtgärdas först.

Detta är nu också miljöminister Andreas Carlgrens nya rovdjurspolitik. Men vargstammen lider av genetisk isolering med åtföljande genetiska utarmning och för att bli av med inavelsproblemet kan inte ministern tillåta vargstammen att växa mer utan genetiskt tillskott.

För att få lokal acceptans för utsättning av inflyttade vargar föreslår därför riksdagen en kompromiss där motprestationen består i att vargstammen temporärt ska begränsas till 210 djur. Av detta beslut följer logiskt att stammen måste regleras genom jakt.

Vargforskare vars forskning finansieras av regeringen stödjer denna kompromiss och försvarar därför vargjakt.

Därför beslutade riksdagen om vargjakt på några inavlade vargar för att få acceptans för att i stället plantera ut 20 nya vargar.

Sedan kan en stor och livskraftig vargstam byggas upp så att det blir balans mellan rovdjur och bytesdjuren.

Död hand över jakten, bär och svampplockning. När jägarna ersätts av rovdjur och det är balans mellan vargen och älgen kommer älgjakten i första hand inom Värmland, Dalarna, Gävleborg och delar av Västernorrland och Jämtlands län att reduceras till ett minimum.

Tiotusentals älgjägare kommer att tvingas till att hänga upp bössan på väggen. Med varg i markerna blir det också omöjligt att bedriva jakt med någon form av lös hund.

De allra flesta jägare kommer då att förlora sin fritidssysselsättning till förmån för vargar och andra rovdjur. Tragiskt.

Perra Hälsing

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons