Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill veta vad det kostar

Det är valår i år. Det är då vi överlåter till de som väljs att förvalta de skattekronor vi kommer att betala in de närmaste tre åren. När jag var på kommunens hemsida fann jag något i mitt tycke egendomligt.

Annons

Det är valår i år. Det är då vi överlåter till de som väljs att förvalta de skattekronor vi kommer att betala in de närmaste tre åren. Hur har det skötts den här senaste mandatperioden? Man kan nog finna både det ena och det andra, både god och dålig hushållning. När jag var på kommunens hemsida fann jag något i mitt tycke egendomligt.

Kommunen hade åtagit sig att ta emot tjugo ensamkommande barn i åldrarna 13-17 år. De kom i januari. Alla uppgavs vara från Somalia eller Afghanistan, och de blev uppdelade i tre boenden. Det jag fann märkligt var antalet anställda i boendet. Boendet vid Lasarettsvägen har tio platser och åtta personal.

I Kilafors finns ett boende med åtta platser och åtta personal. Över detta svävar en samordningschef. Han ska då också ansvara för de två ensamkommande flickor som är placerade i HVB-hem. Det är vanligen en dyr lösning, 1-2 miljoner kronor per plats och år.

Öhrlings revisionsbyrå har tidigare fört fram kritik mot att man i Bollnäs legat i överkanten av intervallet. Här har man förmodligen slutit något specialavtal för dessa båda. Någon förklaring ges inte på hemsidan.

Var och en tilldelas en god man som ska hjälpa till att ta tillvara deras intressen i olika sammanhang. Tolk behövs i vissa lägen. En varierad skolgång måste ordnas. I de länder de kommer från är analfabetismen i närheten av 50 procent.

Röda korset ställer upp och hjälper till. Men sådant ligger utanför själva boendet. Så vad är det som orsakar att det behövs närapå en anställd per boende? Det här handlar inte om små barn. Det är ungdomar som kommit via människosmugglare och väl framme till asylmyndigheten saknat ID-handlingar och har därmed en oklar ålder.

När den norska Utlendningsdirektoratet nu börjat göra tandtester har de i nio fall av tio visat på en högre ålder än den uppgivna.

Vad jag begär är en öppen redovisning av verksamheten och dess kostnader. Det är trots allt jag tillsammans med andra skattebetalare som ska stå för räkningen. Och var och en inser också att det här handlar om ett åtagande som sträcker sig en bra bit in i framtiden.

Gillis Westman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons