Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill inte ha lägre skatt!

Är det verkligen lägre skatt som är det viktigaste? Anser du det ska rösten läggas på något av regeringspartierna. Efter fyra år vid rodret har skatter sänkts med cirka 100 miljarder kronor. Juvelen i skattesänkarkronan är jobbskatteavdraget som har minskat skatteintäkterna med cirka 70 miljarder.

Annons

Visst är det kul med lägre skatt (för oss som gynnats mest innebär det cirka 21 000 kronor i år) men när min skattesänkning får betalas av sjuka, arbetslösa och genom minskade resurser till vård och omsorg tappar det sin glans. För det som förlorats på gungorna har man effektivt tagit igen på karusellerna.

A-kassan: lägre ersättning och andra försämringar i kombination med en dramatisk höjning av avgiften har medfört att cirka 500 000 lämnat a-kassan. Då vi i Sverige ändå tar hand om folk får detta direkt effekt hos kommunerna i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Är det inte rimligt att vi ska ha ett fungerande trygghetssystem för dem av oss som drabbas av arbetslöshet? Ska familjer ryckas upp med rötterna och hem säljas på grund av en dipp i konjunkturen? Jag tycker inte det. A-kassetaket når du vid en lön på 18 700 kronor – det innebär att max a-kasseersättning är 14 960 kr före skatt. Dessutom är detta ingen arbetsinkomst, vilket innebär högre skatt än på motsvarande arbetsinkomst. Sverige har i dag lägst a-kasseersättning i Norden och länder som Frankrike och Tyskland har avsevärt högre ersättningsnivå.

Sjukförsäkringen har också kraftigt försämrats. Människor som är för friska för att vara sjuka och för sjuka för att arbeta sorteras bort. Hittills i år har cirka 30 000 blivit utförsäkrade. Utvärdering efter första halvåret visar att två procent av de utförsäkrade fått ett riktigt jobb. Om skattesänkningshysterin och den fria jakten på dem som inte följer arbetslinjen får pågå i ytterligare fyra år, var hamnar vi då?

Bland pensionärer finns också riktigt många som inte arbetar. Inga arbetsinkomster – inget jobbskatteavdrag. Pensionärer har inte fått högre skatt – men de har heller inte fått vara med och dela på de rejäla skattesänkningar som vi som arbetar fått ta del av. De har redan arbetat i 40–45 år men det gills inte.

Oppositionen har nu accepterat över 90 procent av regeringens skattesänkningar vilket innebär att några rejäla skattehöjningar inte är att vänta med en ny regering. Men ge oss inte fyra år till av denna människofientliga politik – låt kommande reformutrymmen gå till de av oss som verkligen behöver en bättre tillvaro.

Rösta på vilket parti ni vill – men se till att det blir ett regeringsskifte.

Thomas Norrman

Trogsta, Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons