Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag tror på företagaren

Det är Bollnäs kommun som har ägaransvar för Höghammarskolan i dag och det skulle också gälla i kommunalt bolag. En långsiktigt framgångsrik ägare av ett företag ägnar tid åt att bevaka omvärlden.

Annons

Svar till Hans Johansson (28/10).

Att du uppfattat mig som spydig, det ber jag om ursäkt för. En krydda av ironi, det var min avsikt. Idag ska jag noga akta mig för det.

Jag är både imponerad och stolt över den verksamhet som Höghammarskolan bedriver. Verksamheten är viktig i Bollnäs kommun.

I dag ingår verksamheten i Bollnäs kommun som en mycket tydligt definierad resultatenhet under barn- och utbildningsnämnden, BUN. Skillnaden mot att vara ett kommunalägt bolag, den ser jag som liten. Det är Bollnäs kommun som har ägaransvar för Höghammarskolan i dag och det skulle också gälla i kommunalt bolag.

En långsiktigt framgångsrik ägare av ett företag ägnar tid åt att bevaka omvärlden. Hon lyckas dessutom anpassa sig i tid efter de förändringar som sker.

Som skolpolitiker har jag konstaterat att kullarna av elever i gymnasieålder sjunker. En annan förändring som är aviserad är införandet av riksprislista även för gymnasiesärskolan, vilket innebär att det kommer att bli svårt för Höghammarskolan att ta ut nu gällande avgifter för undervisning.

När jag sitter i BUN med ägaransvar tänker jag att i den här situationen är det viktigt att se över kostnaderna. I det ljuset ser jag förslagen om ny ledningsorganisation och nedtrappningen av elevavgifter. Så praktiserar jag ansvar för att värna kvaliten och omfattningen av särskolans verksamhet. Om vi är för dyra kommer andra kommuner att välja bort oss, trots att vi är så bra. Det är min syn på Höghammarskolans stabilitet och utveckling.

En annan ägare kan tänka annorlunda, ta andra risker, agera på annat vis och bygga organisation efter sina tankar. Det var på fullt allvar jag hälsade er välkommen att fråga om vi är beredda att sälja. Jag tror stenhårt på företag som ägs och leds av dem som arbetar där. En sådan ägare väger alltid risker mot möjligheter och omprövar snabbt beslut om de visar sig vara mindre bra. Bollnäs kommun är en bra ägare, men knappast snabb.

Bengt-Olov Renöfält (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons