Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag hoppas att Bollnäs en dag har...

Själv ser jag fram emot att en dag i Bollnäs ha stadsplanerare som har andra kvalifikationer än dagens, som sålde stadens torg till danskarna och omvandlade sedan torget till en sandöken.

Annons

En av de viktigaste frågorna för Bollnäs centrum för cirka 30 år sedan var frågan om lokaliseringen av det planerade värmeverket. Den socialdemokratiska kommunledningen var helt enig om att den lämpligaste platsen var tomten mittemot järnvägsstationen, det vill säga på bryggeritomten.

Därför rev man den mycket pampiga röda bryggeribyggnaden och en del andra byggnader inom området för att få plats för värmeverket. Ett av de sista sammanträdena i lokaliseringsfrågan ägde rum på Bollnäs stadshus i närvaro av tjänstemän från länsstyrelsen.

Bollnäspolitikerna vidhöll sitt tidigare beslut, som innebar att värmeverket skulle lokaliseras och byggas på bryggeritomten. Länsstyrelsen avstyrkte dock förslaget. Ett beslut som förmodligen räddade Bollnäs stads centrala delar bland annat från en ur miljösynpunkt helt olämplig verksamhet.

Socialdemokraterna ändrade uppfattning och värmeverket uppfördes på nuvarande plats. Man frågar: hur kunde så många "ansvarskännande politiker" handla så huvudlöst att de trodde kunna lokalisera en så bullerstörande och utrymmeskrävande verksamhet som ett värmeverk på ett område som i dag har plats endast för en hamburgerbar, en mindre restaurang och en bensinmack?

Det huvudlösa beteendet har tyvärr fortsatt, då den nuvarande kommunledningen bland annat sålde stadens torg till danskarna, flyttade Snoddasreliefen och förvandlade torget till en sandöken.

I dag har vi en ny generation mäktiga högljudda personer, som vill upprepa socialdemokraternas, ur kulturhistorisk synpunkt brutala framfart att riva kulturhistoriska äldre byggnader. Det räckte tydligen inte med att man rev bryggeriet. I dag vill man riva flera vackra regelbyggnader inom det gamla lokstallområdet, ett område där många, många Bollnäsbor haft sin livsförsörjning, för att få plats för besökarnas bilar.

För mig är det helt obegripligt att förflytta och försöka tränga in en arealkrävande sportarena in i ett område lämpad för småindustri och handel, när vi i dag har Sävstaås idrottsanläggning med utrymme både för idrottshall och bilar.

Själv ser jag fram emot att en dag i Bollnäs ha stadsplanerare som har andra kvalifikationer än dagens, som sålde stadens torg till danskarna och omvandlade sedan torget till en sandöken. Jag hoppas att Bollnäs en dag får en stadsplanerare, som har kompetens att göra något stort av lokstallsområdet, Ohnbacken, det förstörda torget och Ljusnans strand utefter älven från Renbron till Långnäs.

Ove Kuttianen

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons