Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag gruvar mig för den dag jag är färdigvårdad"

Jag gruvar mig för den dag då exempelvis jag är färdigvårdad och skickas hem från vårdanstalten till mitt oeldade, insnöade men trivsamma torp, skriver insändaren med anledning av Hudiksvalls kommuns besparingsplaner.

Annons

För en tid sedan läste jag i husorganet HT att Hudiksvalls kommun tänker spara pengar genom att stänga ett antal så kallade korttidsboenden för färdigvårdade på vård- och ålderdomshem, och i stället bygga upp en ny särskild organisation för dem i deras hemmiljö.

Jag gruvar mig för den dag då exempelvis jag är färdigvårdad och skickas hem från vårdanstalten till mitt oeldade, insnöade men trivsamma torp, där centralvärmen är en vedeldad svart spis och "fjärrvärmen" är staplad i vedboden, 25 meter från bostadshuset. Torpet ligger 50–100 meter från allmän och plogad väg, och är "grannfritt" under den kalla årstiden, då sommartorparna ofta vistas på annan ort.

Lönsamheten och trivseln i den planerade, kostnadsbesparande omorganisationen har jag mycket svårt att förstå i förhållande till ett par veckors vistelse på ett vårdhem där det tydligen finns både värme och personal. Den personal som ska sparas in och ersättas med annan tillsynspersonal, miljövänligt bilåkande mellan de färdigvårdade patienterna, som kan finnas i vår 100 kilometer stora kommun.

Det vore intressant att få ta del av den kalkyl som visar lönsamhet för kommunen, trivsel, bra vård och tillfrisknande för den hemvändande färdigvårdade.

SunE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons