Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isabella Lövins uttalande om öknar är inte trovärdigt

Isabella Lövin (MP) verkar inte riktigt ha koll på läget, anser Sigvard Eriksson.

Annons

Världens ökenområden breder ut sig till följd av pågående global uppvärmning.

Orden kommer från ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, tillika vice statsminister, Isabella Lövin som intervjuades i SVT:s Aktuellt 10/11. Frågan gällde presidentvalet i USA och vilka konsekvenserna kunde tänkas bli om USA ändrar sin klimatpolitik.

I intervjun påstod Isabella Lövin att världens ökenområden breder ut sig till följd av pågående global uppvärmning. Detta är fel och antingen en medveten lögn eller så är ministern slarvig med att ta reda på fakta inom sitt ämnesområde.

Sanningen är att världens öknar krymper. Den ökande koldioxidhalten i atmosfären gör att växtligheten stimuleras. Den ökande växtligheten tränger tillbaka en rad ökenområden. I södra delen av Sahara är detta speciellt tydligt. Ökengränsen flyttar gradvis norrut.

Det lögnaktiga uttalandet av ministern är ett exempel på hur klimathysterin hålls vid liv med hjälp av lögner och överdrifter om växande öknar, smältande polarisar, stigande havsnivåer och extremväder.

Det är inte första gången som Isabella Lövin framför ogrundade påståenden om klimatförändringar.

I en debattartikel i Aftonbladet 17/3 2015 visade dåvarande biståndsminister Lövin sin verklighetsfrånvända syn på klimatfrågan. Hon skriver tvärsäkert att cyklonen PAM bekräftar att antalet väderrelaterade katastrofer ökar och att om inte klimatförändringarna bromsas kommer katastroferna fortsätta öka. Hon menar tydligen att den globala uppvärmningen leder till en ökad frekvens av orkaner och att vi kan påverka detta. Antingen ljög hon medvetet, eller så begriper hon inte bättre. Och nu visar hon återigen hur lite hon bryr sig om sanningshalten i sina yttranden.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att antalet orkaner eller cykloner har ökat, kommer att öka, eller att de har blivit våldsammare. Statistiken över orkanfrekvensen på jorden talar ett tydligt språk. Ovädren kommer och går. Något specifikt mönster kan inte urskiljas. Om något, ser man en viss minskning av orkanfrekvensen under senare år. Det finns tecken på att styrkan i de värsta ovädren kan bli större i en varmare värld. Konfidensgraden för detta är emellertid låg.

Varför gör ministern dessa osakliga uttalanden? Hennes patos är inte att ta miste på. Men nog bör väl en minister vara ärlig och så pass insatt i sina frågor att hon kan undvika att sprida rena felaktigheter.

Sigvard Eriksson

fri debattör, fd företagsledare

Isabella Lövin har fått tillfälle att bemöta insändaren, men avböjer via sin pressekreterare.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons