Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IS dåd måste klassas som folkmord

/
  • Lars Adaktusson, här under Kristdemokraternas riksting i Västerås i fjol, har drivit frågan om IS brutalitet under sin tid som EU-parlamentariker, konstaterar tre KD-skribenter.

Äntligen är frågan om förföljelsen av kristna uppe på EU-parlamentets bord och det är inte en dag för tidigt, skriver tre kristdemokrater.

Annons

Åttio procent av all religiös förföljelse drabbar troende kristna och är därmed den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Var elfte minut, sju dagar i veckan, 365 dagar på året, dödas en person till följd av sin kristna tro. I 139 av världens länder förnekas sammanlagt tvåhundra miljoner kristna den religionsfrihet som garanteras i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Så beskrevs läget 2013.

Därefter har situationen förvärrats ytterligare i alla världsdelar. Trots detta har förföljelsen av kristna under lång tid varit en ickefråga för den stora majoriteten beslutsfattare och journalister, ett fenomen som till stora delar förklaras av den religiösa analfabetism som präglar de breda lagren i vårt land.

Som en effekt av IS sataniska brutalitet, vars uttalade mål är att rensa deras självutnämnda kalifat från alla kristna och i ett världsomfattande kalifat utplåna kristenheten, kan vi i dag se ett uppvaknande främst på EU-nivå. Den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, med utrikespolitik och mänskliga rättigheter som sitt specialområde, har drivit frågan från den dag han intog sin plats i parlamentet. Nu börjar hans envishet ge avtryck.

Den 20 januari fick Adaktusson upp frågan i en särskild debatt i EU-parlamentet. En övervägande majoritet av talarna från olika partigrupperingar instämde i Kristdemokraternas linje att det är ett folkmord som pågår. En av talarna, den svenske miljöpartisten Bodil Valero, backade upp Adaktusson och sade: ”Det är viktigt att vi benämner det som sker som ett pågående folkmord och ett brott mot mänskligheten och det är oerhört viktigt att vi agerar innan det har fullbordats.”

De juridiska experter som arbetat med frågan är, med utgångspunkt från uttalanden som gjorts inom ramen för FN och andra rapporter, överens om att det inte råder några som helst tvivel på att den pågående förföljelsen lever upp till den striktaste definition av folkmord.

Efter tio dagars mangling av det textförslag som kristdemokraternas partigrupp EPP tagit fram, skall parlamentet den 4 februari ta slutgiltig ställning till frågan om huruvida det som pågår är ett folkmord eller ej.

Om en majoritet i EU-parlamentet antar EPP:s resolution om att Islamiska staten utför ett folkmord på etnoreligiösa grupper i Irak och Syrien, så skickar det en viktig signal till världspolitikens toppnivå. Därefter måste resolutionen omsättas i praktisk handling vilket kanske är det svåraste av allt.

Vi har ett kollektivt internationellt ansvar för att stoppa det som pågår. Därför är det dags att EU sätter ner foten och talar klarspråk och sätter ord på vad som verkligen är på gång.

Kent Sjöberg (KD)

Hudiksvall

Jennie Forsblom (KD)

Ovanåker

Ingemar Kalén (KD)

regionråd

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons