Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera i skolans ledarskap!

Skolledarna kan inte ensamma skapa rätt villkor för sitt ledarskap. Staten borde lyda råden om att skapa ett program för att rekrytera och utveckla bra skolledare och att investera i rektorerna!

Annons

Skolledarnas roll var en viktig punkt på agendan när EU:s utbildningsministrar träffades i Göteborg i september. Sir Michael Barber, expert på skolfrågor, var en av huvudtalarna. I en studie konstaterar han att skolans ledare är enormt viktiga i arbetet med att skapa framgångsrika skolreformer. Hur bra skolans ledning är har en betydelsefull och mätbar inverkan på elevernas resultat. Skolministrarna borde ha ett program för att rekrytera och utveckla riktigt bra ledare till skolorna, menade Barber.

Han var tidigare rådgivare åt Tony Blair och är numera sakkunnig vid Global Education Practice på McKinsey liksom en av författarna till den studie som låg till grund för ministrarnas diskussioner. Han menar att rektorer tvingas lägga för mycket tid på administrativa uppgifter och inte tillräcklig tid på att utveckla sina lärare.

I Göteborg framträdde även Barbara Ischinger, utbildningsdirektör i OECD. Hennes budskap var att det är nödvändigt att satsa på skolans ledarskap för att förbättra studieresultaten: ”Rektorer är nyckelpersoner som regeringarna måste investera i genom kvalificerad kompetensutveckling och aktivt stöd”.

Skolor är ofta decentraliserade och självständiga enheter, jämförbara med medelstora företag. Rektor - ofta ensam i ledande ställning - är både företagsledare och administrativ chef med ansvar för personal och ekonomi, för strategisk planering, kontinuerlig övervakning, bedömning och utvärdering. Rektor ska även förbättra skolans resultat.

Men alltför många rektorer - med alltför stora personalgrupper och svagt administrativt stöd - har inte rätt förutsättningar för att klara uppgiften. Skolledarna kan inte ensamma skapa rätt villkor för sitt ledarskap. Staten borde lyda råden om att skapa ett program för att rekrytera och utveckla bra skolledare och att investera i rektorerna!

Lars Flodin

Förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons