Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lika inför tv

De regionala tv-sändningarna får ofta – med all rätt – kritik för att norra delarna av Hälsingland hamnar i skymundan. Det är stort överskott av inslag från Dalarna och Gävle. Något som de programansvariga inte vill erkänna.

Annons

De regionala tv-sändningarna får ofta – med all rätt – kritik för att norra delarna av Hälsingland hamnar i skymundan. Det är stort överskott av inslag från Dalarna och Gävle. Något som de programansvariga inte vill erkänna.

Och även om antalet inslag kan jämföras så görs alltid de bästa vinklingarna och mest genomarbetade inslagen därifrån.

Ett dagsfärskt exempel:

Junior-SM på skidor inleddes i Hudik i onsdags. Det var ju positivt att Gävledala hade reporter och fotograf på plats men i kvällssändningen vinklades inslaget på en tjej från Falun-Borlänge – som blev tvåa!

Men inte med ett ord, än mindre med en bild, uppmärksammades Fredrik Jonsson från Hudiksvall – som vann! Inte de tre andra segrarna heller för den delen. Usel journalistik och ej påläst uppdrag.

Hanna Brodin är förvisso ett av våra största skidlöften, men nog borde väl en någorlunda vaken tv-reporter åtminstone ha nämnt att det stora hemmahoppet stod pall för favorittrycket.

För det kan väl inte vara så illa att reportern inte känner till att sändningen når även till Hudik. Nej, så kan det ju inte vara, men nog är det alltid större det som händer där än här…

LG Larsson

SVT svarar: På SVT så finns det numera en separat Gävleborgssändning varje vardagkväll, vår huvudsändning klockan 19:15 i svt1. Den innehåller nästan enbart inslag och nyheter från eller om Gävleborg. Eftersom vi tillhör samma redaktion som SVT i Dalarna, så förekommer ibland inslag även från Dalarna. Men då i möjligaste mån med något slags Gävleborgsvinkel. Och vice versa. I inslaget om junior-SM i Hudiksvall så intervjuades Hanna Brodin från Dalarna. Dels var det journalistiskt motiverat att prata med henne, såsom en av favoriterna. Dels var det ett sätt att göra inslaget mer angeläget för våra dalatittare. I övrigt handlade inslaget om den lokala Hudiksvallsklubben som arrangör och efter inslaget berättade programledaren om lokala Fredrik Jonssons vinst och en hänvisning till vår webbsida för andra resultat. Våra tittare får och ska kräva lokal närhet i våra sändningar. Fakta är att Gävleborgseditionen 19:15 under februari månad i år innehöll närmare 90 inslag varav 83 procent var från Gävleborg. Av telegrammen så var så gott som alla Gävleborgsnyheter. Fem av sex direktrapporter med vår upplänk-bil var från Gävleborg. En slagsida finns på nyheter från Gästrikland i förhållande till Hälsingland, det ska lite motvilligt erkännas. Och det är tyvärr också så, att en del av våra tittare i Gävleborg inte har tillgång till Gävleborgseditionen, vilket vi djupt beklagar. Orsaken till detta är den alltmer komplicerade distributionen av teve, som SVT i dag inte alls råder över. Istället finns det en uppsjö av privata aktörer, som SVT försöker påverka i rätt riktning och vi uppmanar också våra tittare att kontakta de privata distributörerna för bättre tillgång till de lokala editionerna.

Peter Bäckström

redaktör och platschef SVT Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons