Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara Kjellin som ropar på hårdare tag

Margareta Sidenvall (KD) reagerar på Margareta B Kjellins inlägg om kravet på hårdare tag om ålderbestämning på flyktingarna, redan vi ankomsten.

Annons

Moderaterna – och tyvärr många andra – har genom den hårdnande attityden till invandring blivit bekymrade över möjligheten att en ungdom över 18 år vid ankomsten till Sverige blir omhändertagen på ett så kallat HVB-hem för unga efter sin långa och i det flesta fall mycket ångestfyllda och strapatsrika resa under vilken de i allmänhet har utsatts svält, sömnbrist, våld och trakasserier och färd över Medelhavet med livet som insats.

Ett ensamkommande barn under 18 år får tillgång till ett tryggare boende, en god man som tillvaratar barnets intresse och får gå i skola under asyltiden som numera tenderar att ta upp till två år. En ungdom, som under sin resa fyllt 18, får det betydligt tuffare med boende ofta i överfyllda rum i våningssäng på ett i de flesta kommunerna perifert placerat asylboende som ger långa dagarna i oviss väntan utan konstruktiv sysselsättning.

B. Kjellin uttrycker i en insändare ( 19/9 ) frustration över att regeringen inte satt ner foten och vidtagit åtgärder för åldersbestämning redan vid ankomsten. Det görs en uppskattning av ålder vid ankomsten. Om en ungdom uppger sig vara under 18 år och personen inte uppenbart är över 18 år så tror man tack och lov hittills på den unges ord. Detta helt i linje med barnkonventionen som säger att barnets ord bör gälla om tveksamhet råder.

ID-handlingar undanhålls överlag inte utan att de saknas beror i nära nog alla fall att det inte finns några! Flyktingar kommer från länder där folkräkningen är tveksam. Till exempel registreras endast två procent av födslar i Afghanistan. Även om födseln är registrerad faller det på sin egen orimlighet att man ska traska upp till en myndighet och begära pass för att man avser att lämna sitt land illegalt!

Tyvärr är det inte bara Kjellin som ropar på hårdare tag. Utredare har nyligen föreslagit Migrationsverket att röntgenundersökningar ska göras direkt vid ankomsten. För att vara säker skall man komplettera två av medicinska experter bedömda som osäkra metoder. Risken att en vuxen blir barn finns förstås, men risken finns också att ett barn plötsligen blir vuxen. Varför uttrycks i senaste årets debatt så lite om den oron? Att ett ensamt barn skall förvägras sina rättigheter och den trygghet det har rätt med – är inte det ett mycket större hot än att en ungdom i övre tonåren får gå i skola?

Har man sett in i ögonen på ett enda barn som inte blivit trott så vet man vilken ångest, förtvivlan och sorg ett felaktigt åldersbeslut kan leda till. Det är då svårt att framhäva i den åsikt som Moderaterna genom Margareta B. Kjellin ger uttryck för

Margareta Sidenvall (KD)

regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons