Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara Fh får bidrag

Listan kan göras lång över olika föreningar där kommunen går in och stöttar verksamheten, när föreningarna hamnar i ekonomiska svårigheter eller när man behöver pengar till om- och nybyggnad eller renoveringar.

Annons

Det är till att andas tungt från en del håll när det gäller kommunens insats i samband med Folkets huskonkursen. Det skildras i debattartiklar som att det skulle vara något skandalöst att kommunen fattar ett beslut om att gå in med bidrag till en förening som har det besvärligt ekonomiskt. Vad är det som är så upphetsande med det?

Göte Bohman som är förtroendevald i kommunstyrelsen borde ha läst på innan han går ut i ett våldsamt angrepp på det beslut som kommunstyrelsen fattade i mars om att tidigarelägga halva summan av det driftsbidrag som fanns kvar till Folkets hus Hudiksvall. Ett bidrag som är budgeterat för 2010 alltså inga nya pengar mot den lagda budgeten.

Självklart är det så att kommunen när det är möjligt och befogat stöttar föreningar som har det ekonomiskt besvärligt . Låt oss ge ett antal exempel: 2006: IOGT/NTO beviljas extra bidrag med 227 000 för att klara fasadrenovering, 2007: HHC beviljas ett extra bidrag med 100 000 för att klara seriespelet. Studieförbundet Medborgarskolan beviljas extra bidrag på 250 000 för genomförande av Mord och Gästabud. Delsbo kör- och ridsällskap beviljas extra driftsbidrag på 750 000 för att undvika konkurs och för att byta värmesystem. Bjuråkers bygdegårdsförening beviljas extra bidrag på 75 000 för byte av värmesystem 2000: Hudiksvalls rid- och ponnyklubb beviljas extra bidrag med 2 miljoner för ombyggnad av ridhus. 1998: Tunalids ridklubb beviljas extra bidrag med 1.5 miljoner för nybyggnad av ridhus.

Listan kan göras lång över olika föreningar där kommunen går in och stöttar verksamheten, när föreningarna hamnar i ekonomiska svårigheter eller när man behöver pengar till om- och nybyggnad eller renoveringar, trots att föreningarna får löpande bidrag från kommunen.

Om vi inte skulle göra på detta sätt då skulle nog föreningslivet i kommunen få betydande svårigheter att överleva och utvecklas.

Göte Bohman med flera som skrivit och reserverat sig i kommunstyrelsen vill tydligen inte ha det så men vi från majoriteten kan garantera att så länge vi har makten så kommer vi att stötta föreningslivet i kommunen både i med- och i motgång.

Sven-Åke Thoresen, kommunalråd

Daniel Pettersson, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons