Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alla fakta om järnvägen

Järnvägsplaneringen genom Hudiksvall får inte bli skendemokrati. Järnvägen delar staden som en barriär, men den är också en livlina ut i världen.

Annons

Därför är frågan om järnvägens sträckning genom Hudiksvall angelägen för oss medborgare och samrådet som Hudiksvalls vänner hade ordnat på Håstaholmen i tisdags fick stort deltagande.

Men på mötet gavs en felaktig bild av planering. Riksdagen har lagt både initiativet och beslutandet om markens användning på kommunerna för att vi som medborgare ska ha insyn och inflytande över vår närmiljö, en direkt demokrati utöver den representativa. Våra lokala företrädare nämnde inte detta med ett ord.

I stället fick vi höra när deltagare hade vissa synpunkter på sträckningen att besluten redan fattats, de fick inte diskuteras.

Det var satsningar på vägnät för bilar och tåg till ofattbara kostnader som diskuterades. Som om vi måste resa ännu fortare, när det är just detta enorma resande och exploaterande som äventyrar framtiden. Som om något så billigt som cykelvägar är ovidkommande trots att det är sådan teknik som krävs för att hindra förstörelsen av vår jord.

Markens användning är i alla fall inte i första hand en maktfråga på central nivå utan varje medborgares angelägenhet.

Tony Björklund

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons