Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instämmer med Falk om värnplikten

/

Det viktigaste nu är dock inte att se bakåt utan att blicka framåt och agera, skriver Åsa Lindestam (S) i en kommentar på Nils Erik Falks inlägg i debatten om allmän värnplikt (
7/1
).

Annons

Nils Erik Falk (C) skriver att det är bra att den svenska opinionen blir alltmer positiv till ett återinförande av allmän värnplikt. Jag instämmer i varje stavelse av Falks insändare och är glad att kunna konstatera att vi i denna viktiga fråga har en samsyn över partigränserna. Den allmänna värnpliktens betydelse för försvarets folkförankring, personalförsörjning och känsla av gemensamt ansvar för landet kan inte överskattas.

Precis som Falk skriver har vi under åren sedan den allmänna värnpliktens avskaffande i fredstid med all säkerhet gått miste om många förmågor, män och kvinnor, som hade kunna finna sin karriär och utvecklas till sin fulla potential inom Försvarsmakten. Det viktigaste nu är dock inte att se bakåt utan att blicka framåt och agera. Den av regeringen tillsatta personalförsörjningsutredningen, ledd av Annika Nordgren Christensen, ska senast den 30 september i år presentera förslag på hur personalförsörjningen inom Försvarsmakten ska säkras.

I ljuset av omvärldsläget och med de senaste årens erfarenheter är det inte orimligt att anta att utredningen kommer att föreslå ett återinförande av plikt i någon form. Som socialdemokrat och vice ordförande av Försvarsutskottet skulle jag välkomna ett sådant förslag. Ett återinförande av allmän värnplikt skulle gynna Försvaret, verka sammanhållande samt skapa förutsättningar för Sverige att möta de utmaningar vi står inför i dag och i morgon.

Åsa Lindestam (S)

vice ordförande av Försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons