Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inställd jakt kan få ödesdigra konsekvenser

/
  • EU:s regelverk styr jakten för mycket, tycker Filper.

I dag styrs inte jakten nämnvärt av svenska lagar och förordningar, nej i stället är det EU:s regelverk och rättsordning som avgör det mesta genom sina direktiv och konventioner, menar Runar Filper (SD).

Annons

Brexit vädrar inte bara morgonluft för nationernas Europa, utan även för jakten i Sverige, om man tänker mer långsiktigt. Förutom EU:s direktiv och konventioner gör rättsordningen tillsammans med miljöorganisationers talerätt vid jaktbeslut, det i praktiken omöjligt att genomföra jakbeslut på rovdjur som varg. En stam som växer okontrollerat, men som också får lida genom den tjuvjakt som uppstår i kölvattnet av denna ohållbara rovdjurspolitik.

Det är svårt att se en ände på den ständiga rundgången med jakbeslut som inte kan verkställas. Därför kan en svensk uppföljare till Brexit på sikt betyda en chans till förändring och en möjlighet att få svenska lagar och jaktregler att återigen gälla i Sverige.

De inställda jakterna kommer att kunna få ödesdigra konsekvenser. Det är fullt nödvändigt att hålla ett jakttryck på vargen och att därigenom lära vargen att människor inte är vänliga. Det är det bästa både för djur, människor och vargen själv. Med dagens vargstam som tillåts växa okontrollerat på grund av utebliven jakt i ett flertal län, lär vi annars få det mycket svårt att undvika situationer där vargar lär sig vistas nära människor.

Det är just i de områdena där vargen blir ett med civilisationen som attacker är vanligast på tamdjur, men även på människor, vilket skett i både Nordamerika, Ryssland och Asien.

Vidare så är debatten om huruvida vargens förekomst försvårar eller är obetydlig för verksamheter och näringar långt ifrån både sans, vett och ärlighet. De socioekonomiska effekterna på lokal och regional nivå måste vara det vägledande när man utvärderar påverkan, livsvillkor och levnadskvalitet för den berörda befolkningen i områden med vargrevir.

Naturvårdsverkets "Analys och redovisning av hur socioekonomin påverkas av en vargpopulation som har gynnsam bevarandestatus i Sverige", med vilket menas hur rovdjurens närvaro påverkar förutsättningarna för näringsliv, rekreation, fäboddrift, jakt och människors vardag. Den utgår ensidigt från den nationella nivån där man bland annat slår fast: På samhällsnivå finns det däremot ingen omfattande ekonomisk påverkan på verksamheter och näringar från varg.

Det är en helt värdelös utvärdering som dessutom är fullständigt oärlig. Självklart finns ingen mätbar påverkan räknat på hela landets yta, när koncentrationen av varg framför allt finns i västra delen av Svealand och södra Norrland. En rättvis utvärdering utgår så klart helt och hållet från de områden där vargen har etablerat sig. Sverige borde omgående kräva omförhandling av medlemsvillkoren.

Runar Filper (SD)

jakt- och viltpolitisk talesman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons