Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insinuant, Thoresen

bottenskiktet i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

När Thoresen hävdar kulturmiljö- och naturhänsyn, så förnekar jag inte att det är den svåraste biten. Men att naturvårdsplanen skulle motivera ett totalstopp för vindkraft i de nu avlysta områdena är en märklig slutsats.

Annons

I bästa sluggerstil insinuerar Sven-Åke Thoresen att jag röstade nej till kommunledningens tvärstopp för en vindkraftsetablering värd namnet i kommunen, skulle bero på att jag har ekonomiska bindningar i en vindkraftutbyggnad. (HT den 6/2). Insinuationen är lika simpel som att påstå att det faktum att Sven-Åke skulle få ett antal vindkraftverk i blickfånget från sin egen sommarstuga, skulle motivera hans allmänt vresiga inställning till vindkraftfrågan.

Hur tydlig jag än var i kommunstyrelsen, att även jag, som rör mig en hel del i naturen, känner vånda över den förändrade landskapsbilden en vindkraftetablering skulle innebära, men att jag trots detta, av klimatskäl, väljer att ställa mig positiv, så låtsas han som att han inget hört.

Men det är sant att vi kristdemokrater inte har något problem med att skogsbönder, i likhet med vilka företagare som helst, strävar efter god lönsamhet i sitt företag. Vi har för oss att det är själva poängen med att starta och driva företag. Däremot är det för Thoresen ytterst suspekt att skogsbönder argumenterar för etablering av vindkraft på sin egen mark. Detta visar hans tidigare uttalanden, att markägarna inte bryr sig ett dugg om klimatfrågan, utan bara är ute efter arbetsfri inkomst. Inte att undra på att Hudiksvalls kommun parkerat sig i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

När Thoresen hävdar kulturmiljö- och naturhänsyn, så förnekar jag inte att det är den svåraste biten. Men att naturvårdsplanen skulle motivera ett totalstopp för vindkraft i de nu avlysta områdena är en märklig slutsats. Som jag tidigare hävdat, måste självklart varje enskilt verk miljöprövas, inte minst med tanke på flora, fauna och historiska lämningar med mera. Det kan mycket väl finnas sakliga skäl till att avstyra ett antal verk. Men att hävda ett brett medborgarintresse håller inte. SOM-institutets mätningar visar att 80 procent av svenska befolkningen är positiv till vindkraft. Av de cirka 170 yttranden som kom in under samrådsskedet, var cirka 130 positiva, varav endast ett fyrtiotal är markägare som Thoresen avfärdar med att de bara talar i egen sak.

Visst finns det ortsbor som inte är positiva till en vindkraftetablering. Detta måste vi ha förståelse för och hantera ödmjukhet och respekt. Men det finns även många, icke markägande ortsbor, som utan att vara behäftade med det snöda vinstintresse som Thoresen förfasar sig över, förordar en vindkraftsetablering av samma klimatskäl som jag anför, därför att vindel är en utsläppsfri och ren energiform.

Kent Sjöberg (KD)

ledamot i kommunstyrelsen Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons