Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Förvänta dig inte att polisen kommer

Polisen i Gävleborg prioriterar högt att lagföra trafiksyndare. Yrkeskriminella lämnas utan särskild övervakning i vårt samhälle och välkända missbrukare langar droger på öppen gata.

Annons

Förvänta dig inte att polisen kommer till dig när du utsatts för brott eller finns till hands för att upprätthålla god ordning på allmän plats. Men passa dig för att begå en smärre trafikförseelse för då står jag där med min laser och min penna i högsta hugg och utfärdar böter.

Polisen i Gävleborg prioriterar högt att lagföra trafiksyndare. Yrkeskriminella lämnas utan särskild övervakning i vårt samhälle och välkända missbrukare langar droger på öppen gata. Det är ett välkänt faktum att det är ett fåtal individer i samhället som står för en stor andel av de typiska brott som anmäls. Ändå görs väldigt lite för att försvåra för dessa kriminella och för att lagföra dem. Däremot görs det ansträngningar för att våra hårt arbetande och skattebetalande medborgare i övrigt bötfälls när de är på väg hem från arbetet och begår en smärre överträdelse i trafiken. Poliser har ständigt ökande krav på sig att utfärda böter, prioriterat är de smärre hastighetsöverträdelserna. Den så kallade individuella lönen är moroten. Javisst, du hörde rätt. Jag får antagligen mer betalt om jag bötfäller dig än om jag lägger min tid på att spana på yrkeskriminella människor och arbetar aktivt mot den växande narkotikaproblematiken i samhället.

När du ringer efter polis och inte får hjälp när du utsatts för brott så hör du kanske ord som resursbrist. Du kan räkna med att tala till en operatör per telefon, någonstans i en annan del av landet. Därefter kan du förvänta dig att polisen inte kan utreda brottet. De har inte ens varit på plats för att säkra eventuella spår. När du däremot åker hem från jobbet står där inte mindre än fyra konstaplar med lasern, pennan och blocket i högsta hugg. Som enskild polisman och som medborgare tänker jag i banor över hur man som myndighet kan hävda bristande resurser men samtidigt ha resurser nog för att ständigt kräva att antalet lagförda Svenssons för smärre trafikförseelser ska öka.

Polisen borde lägga ner lite mer resurser, kraft och fokus på att lagföra det relativa fåtal individer som begår en mycket stor andel av mängdbrotten och till att bekämpa droger. Detta skulle leda till ökad trovärdighet i samhället samt minskad belastning hos andra enheter inom polisen. Kortsiktigt tänkande och nödlösningar präglar vår verksamhet idag. Att övervaka och lagföra människor i trafiken är naturligtvis en del i mitt yrke och också viktigt för att förändra beteenden i trafiken, för att minska antalet dödade och skadade. Men den kritiske kanske också frågar sig vad det allt mer utbredda drogmissbruket orsakar för lidande, skador och kostnader i samhället? Kända missbrukare säljer droger på öppen gata. Är det så vår egentliga uppdragsgivare, allmänheten, vill att vi prioriterar och fokuserar?

Kör försiktigt. Vi ses antagligen utmed någon väg, det är min arbetsgivares önskan.

Polis X-län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons