Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget slår en skicklig lärare

Svar till Rickard Vinde, verkställande direktör för svenska läromedel (8/9).

Annons

Vi vill i rektorsgruppen i Nordanstigs kommun göra vissa klarlägganden vad det gäller vår satsning på läromedel i våra skolor.

Naturligtvis stämmer det som Rickard Vinde skriver att läromedelsförlagen oftast producerar kvalitetssäkrat material som följer kursplanerna och är noga utprovade för undervisningssituationer. Vi har dock en bestämd uppfattning att varje lärare lägger upp sin undervisning utifrån de kunskapskrav som de nya kursplanerna har och utifrån detta gör sin egen lokala pedagogiska planering i respektive ämne. I många fall medför den högre kvalitet än om man strikt följer en lärobok. Vår erfarenhet av lärarnas planering är att de vill leta bland många källor för att göra undervisningen levande och intressant och inte till varje pris följa ett enda läromedel, hur bra och kvalitetssäkrat det än är.

Vi har ett stort förtroende för våra lärare och uppmuntrar dem till att använda olika sorters material i sin undervisning för att levandegöra och fånga elevernas intresse.

I Nordanstig kommer sakta men säkert de digitala läromedlen som ett komplement och på de olika skolorna arbetar vi för att höja kvaliten på dataanvändandet bland våra elever och vår personal. Vi vill till sist påpeka att de 1 700 kronor som är budgeterat till elevläromedel under ett läsår inte räcker långt om alla lärare köper klassuppsättningar i sina ämnen. I vår läromedelsbudget måste allt ingå som hör till undervisningen i alla ämnen. För att utveckla och utrusta klassrum med digital teknik finns andra pengar centralt budgeterade.

Enligt den metastudie som skolforskaren John Hattie publicerade 2009 (Visible learning) så är den avgjort viktigaste orsaken till måluppfyllelse en engagerad, kompetent och välutbildad lärare som förmår att göra lärandet synligt för eleverna. Vi har en god behörighet i lärarkåren på våra skolor och vi anser att professionen är väl skickad till att bestämma sina hjälpmedel i undervisningen.

Vi vill verkligen betona att skolan har ett stort värde i vår kommun, den är viktig och vi vill ge våra barn i Nordanstig en hög kvalitet under sina skolår men vi är överens om att det handlar om fler komponenter än bara läromedel.

Eva Klang, Carina Ersson, Britt-Marie Thelin, Anna-Lena Lindström, John-Martin Forsman, Ulf Carlsson och Per Dahlström, rektorer och förskolechefer i Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons