Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget intresse för utsträckt samarbetshand

Jan Lahenkorva (S) har skrivit debattartikel om SJ och Norra stambanan. Det är med oro jag läser om regionrådets okunskap när det gäller hur det svenska tågsystemet fungerar, skriver Patrik Stenvard (M).

Annons

Landstingen ansvarar för den inomregionala tågtrafiken. Den interregionala trafiken dvs. den trafik som körs mellan länen sker på kommersiell grund. Finns inte den möjligheten så upphandlas den av Trafikverket vilket gör att SJ eller annan aktör kan köra på uppdrag av staten, exempelvis trafik till övre Norrland och Gävle-Borlänge-Mjölby.

Läs också insändaren där debattörerna gärna ser Dellenbanan som ett komplement till övrig järnväg

Jag delar Lahenkorvas oro över att SJ överväger att sluta trafikera Norra Stambanan på kommersiell grund. Är det så att det finns ett behov av interregional trafik på icke kommersiell grund på den sträckan så är det Trafikverkets som upphandlar den på samma sätt som man gör på andra sträckor. Det är alltså i det systemet vi ska påverka för fortsatt trafik på den sträckan.

Lahenkorva vill införa ett traditionellt planekonomiskt system. Det finns då inga garantier för att det kommer gå ett enda tåg på Norra Stambanan. Under den tidsepok när det fungerade på Jans sätt så lades det ner många tågsträckor, exempelvis trafiken på Dellenbanan.

Vi moderater vill däremot hitta lösningar i samförstånd för att på så sätt säkerställa trafiken på Norra Stambanan. På fullmäktige sträckte vi därför ut en hand till majoriteten för att vi tillsammans ska arbeta för detta men då krävs det nog att Lahenkorva släpper sin vänsterretorik och börjar föra dialog och samarbeta i stället.

Patrik Stenvard (M)

regionråd i opposition

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons