Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget godtyckligt beslut om arbetsförmåga

Svar till Andy Pallin (16/1).

För att bygga ett starkt samhälle måste fler arbeta och bidra till skatteintäkterna.

Annons

Fler i jobb är den enskilt viktigaste åtgärden för att fler ska ha ett gott liv och för att säkra våra offentliga finanser. Moderaterna tycker, till skillnad från oppositionen, att allas individuella förmåga ska tas tillvara. En del människor kan inte försörja sig själva eller behöver hjälp med detta. De sociala trygghetssystemen ska då uppmuntra och stödja återgång till arbete. Oppositionens utgångspunkt verkar vara att släppa taget om människor som av någon anledning fallit mellan stolarna på arbetsmarknaden. Menar du Andy Pallin att en person som sitter i rullstol eller har något annat funktionshinder saknar arbetsförmåga? Vad är det för syn på människor?

Att ha ett jobb att gå till varje morgon innebär också gemenskap med kolleger, känslan av att vara uppskattad och att kunna försörja sig själv. Känslan av att ha utfört något och bidragit med sin kompetens är ovärderlig!

Försäkringskassan använder sig av försäkringsläkares underlag inför sina bedömningar, det är inte så att tjänstemännen på Försäkringskassan sitter och avgör ärenden godtyckligt och utan underlag. Denne läkares uppdrag är att som medicinskt sakkunnig bistå handläggaren med medicinsk information, till exempel i form av ett yttrande. Detta är inget nytt och inga förändringar har skett, det har alltid varit läkare som gjort den yttersta prövningen. Detta måste ju du som före detta vårdlärare veta, Andy Pallin.

Det har alltid uppkommit situationer då folk som är missnöjda med försäkringskassans utslag och med försäkringsläkarens bedömning och kommer alltid att finnas det. Moderaternas mål är att fler människor ska våga ta steget från sjukersättning till arbete och för att Sverige även i fortsättningen ska stå starkt måste vi fortsätta med en jobbskapande politik. Oppositionens strävan efter att montera ned arbetslinjen kommer vi inte att acceptera. Alla som kan arbeta behövs på arbetsmarknaden!

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons