Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget brott mot lagen

På ett sätt ser vi det som positivt att Hans Jonsson inte hittar något vettigare än formaliafrågor att kritisera oss för. Ändå måste vi som ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i barn- och skolnämnden, BOS, reagera när både kommunen och nämnden anklagas för att bryta mot kommunallagen.

Annons

Den paragraf Hans Jonsson letat fram är kapitel 6 paragraf 34 "I följande slag av ärenden får beslutanderätten inte delegeras: ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet". Ordet "omfattning" inbegriper inte som Hans tycks tro omfattningen av lokaler. För förskolans del innebär det däremot att tjänstemännen inte kan bestämma till exempel hur stora barngrupperna ska vara eller att förskoleverksamheten ska utökas med någon annan typ av verksamhet. Lokaler kan tjänstemännen mycket väl besluta om såvida det inte blir en stor ekonomisk merkostnad. Då har de gått utanför den "omfattning" som delegerats dem.

I vanliga fall kostar det alltid att flytta eller öppna en förskola. Därför behövs det nästan alltid politiska beslut för det. En tillfällig lösning som ligger inom den kostnadsram som verksamheten fått, vilket är fallet med förskolan Västergården, är knappast något brott mot kommunallagen.

Varför Hans Jonsson anstränger sig för att misstolka kommunallagen för något han säger är en bra lösning för verksamheten kan nog bara Hans Jonsson själv veta. Vi har förstått att barnen, personalen och föräldrarna är nöjda med lösningen och då är vi också nöjda.

Om det däremot ska skapas en förskola med flera avdelningar så kommer det självklart att fattas ett politiskt beslut om det eftersom det kommer att kräva ganska stora ekonomiska resurser som ligger utanför både verksamhetens och nämndens ekonomiska ram. Något annat vore i det fallet ett brott mot kommunallagen.

Yoomi Renström (S), kommunstyrelsens ordförande

Håkan Englund (S), ordförande barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons