Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill ta ansvar för högriskavfallet

Våra gamla energislukande glödlampor ska nu fasas ut från den 1 september i år, enligt ett EU-direktiv. Vi börjar med 100 W och högre. Frågan är vilka alternativ som står till buds. Jag saknar som konsument information.

Annons

Våra gamla energislukande glödlampor ska nu fasas ut från den 1 september i år, enligt ett EU-direktiv. Vi börjar med 100 W och högre. Frågan är vilka alternativ som står till buds. Jag saknar som konsument information.

Vi har sedan några år tillbaka översvämmats av lågenergialternativet. Problemet med dessa är att de innehåller kvicksilvergas. Kvicksilver är ett högriskklassat mycket giftigt ämne som vi arbetat med att få bort ur vår närhet i tiotals år. Så länge som glashöljet på en sådan lampa är intakt är det ingen risk.

Problemet är när det går sönder inomhus. Då läcker kvicksilvergasen ut. Rummet måste stängas och vädras minst 30 minuter innan man går in. Man ska under ingaomständigheter dammsuga upp resterna. De ska hanteras mycket försiktigt och läggas i tättslutande förpackning och lämnas – ja, var då? Förbrukade lågenergilampor ska tas om hand likadant. Var gör vi av dem?

EU har lagt producentansvar på hanteringen, men det är en praktisk omöjlighet för distribuerande butiker att hantera sådant här högriskavfall. Det hela hänger i luften kan vi konstatera. Det som stör mig är tystnaden. Ingen information på förpackningarna om riskerna i hanteringen. Detsamma gäller returhanteringen av förbrukade lampor.

Personligen har jag 33 lampor i mina armaturer. Det måste vara tiotals miljoner lågenergilampor i bruk i Sverige redan idag och den här baksidan av bruket av dem är helt lagd i mörker. Detta är inget mindre än en tickande hälsorisk i vårt närmaste närområde, hemmet.

Men det värsta är att i vårt energihysteriska tidevarv släpper EU och våra egna myndigheter igenom även detta utan att blinka eller göra en konsekvensanalys. Ingen information. Inget regelverk. Skandalöst. Tilläggas kan att reklamtexterna om att en 11 W lågenergilampa skulle ge samma effekt som en 60 W glödlampa är ren lögn. Under de första 2000 timmarna tappar den 20 procent av effekten.

Vad finns det då för alternativ? Nätspänningshalogenlampor kostar cirka 20 kronor och de innehåller inte kvicksilver. Dessa ger likartat ljus som glödlampor och konsumerar cirka 25 procent lägre energi och kan ersätta dessa i alla armaturer. De finns endast i specialbutiker idag till skillnad från kvicksilveralternativet.

Varför har Konsumentverket, Energimyndigheten, Elsäkerhetsverket, Naturvårdsverket och alla andra verk och myndigheter inte informerat om detta i god tid? Tidstypiskt är att man tiger ihjäl bristerna i systemet. Ingen tar ansvar för hanteringen. Det kom ett larm i vintras där vår miljöminister tyckte att det var konsumenternas ansvar att veta vad de tar innanför sina väggar och jämförde kvicksilverförkomsten med gamla febertermometrar.

För min egen del har jag inte 33 termometrar hängande i taket, men å andra sidan har jag aldrig varit hemma hos honom.

Thomas Odell

Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons