Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen stadsdel ska vara laglös

/
  • Centerpartiet föreslår en satsning på två miljarder kronor på polisen.

Centerpartiet föreslår en satsning på två miljarder kronor på polisen, skriver Magnus Svensson och Johan Hedin i en debattartikel.

Annons

Alla människor ska känna trygghet i Sverige. Tryggheten att Sverige är en fungerande rättsstat med domstolar som dömer på ett rättssäkert sätt, med polisen som finns där och när den behövs och med skydd från terrorism och annan grov brottslighet. Det är en oerhört viktig princip som ska gälla i hela landet.

Därför krävs det att polisen har tillräckligt stora resurser för att beivra, begränsa och lösa brott även utanför storstadsregionerna. Det är också bakgrunden till att Centerpartiet föreslår en satsning på två miljarder kronor på polisen.

Inom den investeringen ryms utbildnings- och lönekostnaden för lite mer än 1600 nya poliser. Det öppnar givetvis nya dörrar för en bättre lokal närvaro på fler platser runt om i Sverige.

Baserat på den fördelning som i dagsläget gäller för polismyndigheten skulle det ungefärligen betyda att Gävleborgs län får 37 nya poliser i tjänst.

Det skulle givetvis göra skillnad runt om i länet.

Genom en större lokal närvaro får rättsstaten Sverige också bättre möjligheter till kortare utryckningstider och med det en bättre chans att lösa brott. Den polisiära närheten kan också ha en brottspreventiv verkan och rent av förhindra brottslighet.

Läs ledare: De grova brotten avlöser varann

Till det ska givetvis läggas att många poliser i dagsläget anser sig ha en för hög arbetsbelastning och via denna satsning får avlastning.

Centerpartiets investering på två miljarder innehåller även en lönesatsning på omkring 2 000 områdespoliser. Dessa föreslås få 5 000 kronor högre månadslön.

Det gör vi för att uppmuntra poliser att söka sig till tjänsterna som områdespoliser och helst stanna kvar en längre tid. Det ger högre kontinuitet i det lokala arbetet och ger en bra grund för brottsförebyggande arbete.

Centerpartiets satsning på två miljarder kronor är ett steg på vägen för att alla människor i Sverige ska kunna känna sig tryggare.

Sverige är ett land med stora avstånd och med stora skillnader mellan nord och syd, öst och väst, men var i landet man än bor ska man kunna känna att samhället står stadigt i kampen mot kriminalitet.

Polisen ska ha kraften och förutsättningarna att hjälpa alla som vill ha hjälp och kvinnor ska ha samma rättigheter i Pajala, Norrköping och Värnamo, som i Husby och Angered.

Ingen stadsdel i Sverige ska vara laglöst land.

Magnus Svensson (C)

distriktsordförande i Gävleborg

Johan Hedin (C)

riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons