Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skola i kommunalt bolag

Att driva Höghammarskolan som kommunalt bolag är vad jag vet inte tillåtet enligt lagen. En skola får drivas som privat bolag men inte som kommunalt bolag.

Annons

Personalen på omvårdnadsprogrammet ställer att antal frågor till mig i en insändare i Ljusnan (21/10).

Jag ska efter bästa förmåga försöka svara på dessa frågor. Att driva Höghammarskolan som kommunalt bolag är vad jag vet inte tillåtet enligt lagen. En skola får drivas som privat bolag men inte som kommunalt bolag.

Jag har aldrig påstått att ni inte får köpa in redskap ni behöver till er undervisning, däremot så måste ni följa de riktlinjer som Bollnäs kommun har när det gäller inköp och investeringar.

Ni har tidigare skrivit till mig angående inköp av två stycken dataprojektorer som ni behöver i undervisningen. Regelverket är tydligt på den punkten. Om en verksamhet önskar göra en investering så ska verksamhetschefen antingen begära detta i samband med budgetarbetet eller begära till nämnden att få göra investeringen. Om investeringen är stor, vilket den inte är i detta fall måste nämnden sedan hemställa till kommunfullmäktige att få göra investeringen. Inget av detta har hänt i det fall ni hänvisar till.

Även om Höghammarskolan får större delen av sina intäkter via elevavgifter från andra kommuner så måste Höghammarskolan följa de riktlinjer som gäller i kommunen. Men det är helt riktigt det ni skriver att elevavgifterna från andra kommuner inte får användas till annan verksamhet än Höghammarskolans. Och BUN har ingen som helst ambition att lägga beslag på dessa pengar.

När det gäller elevavgifter och de sänkningar som föreslås så tvingas vi sänka dessa eftersom nya nationella riktlinjer är på gång. Särskolechefen gör bedömningen att dessa så kallade riksprislistor kommer till 2011. En sänkning av elevavgiften kommer att innebära en lägre lärartäthet och mindre resurser till kompetensutveckling, material, investeringar mm. Detta påverkar naturligtvis kvalitetsnivån på utbildningen, det är jag medveten om. Om nationella riktlinjer tvingar oss att se över prisnivån så har vi inte så mycket välja på än att påbörja arbetet.

Men vi har endast diskuterat en sänkning av den del av elevagiften som handlar om undervisning. Avgift för boende och fritid har över huvudtaget inte diskuterats och BUN har ingen ambition att röra den avgiften.

Jan Lahenkorva (S)

ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons