Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen information om hyggesbränning

/

Om man är ett storföretag som Holmens, har man då bara rättigheter och inga skyldigheter?

Annons

Med skyldigheter menar jag information. Närmaste grannön är Kråkön. Varför fick vi ingen information om att det skulle brännas på Innerstön? Eller har vi totalt missat den?

En helikopter började cirkulera på torsdag eftermiddag fortsatte på fredag. Vi upptäcker sedan en rökpelare och röken lägger sig norrut. Vi ringer och får bekräftat att det är en kontrollerad brand. Vaknar lördag morgon med stickande hals och näsa. Över Kråkön ligger röken som en tjock dimma. Alla förväntningar på en klarblå himmel och en stor sol gick upp i rök.

Varför inte välja en bättre tidpunkt än en fredag–lördag? Sjöbrisen kom så småningom men då var det någon annan stackare som fick röken.

Kråköbo

Holmen svarar:

Fredagen den 21 augusti påbörjade Holmen en naturvårdsbränning på Innerstön.

Under årtusenden har skogen brunnit med ojämna mellanrum, ofta till följd av åska. I dag släcks dessa bränder effektivt och få brända skogliga miljöer skapas naturligt. Genom att bränna skogen på Innerstön genomför Holmen en viktig naturvårdsåtgärd som gynnar flera sällsynta växter och djur.

Under de kommande 15 åren planerar Holmen att successivt naturvårdsbränna skogen på Innerstön någon gång per år. Naturvårdsbränning är väderberoende och kan påbörjas eller ställas in med kort varsel.

Holmen samarbetar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och har informerat enligt överenskommelse. Vi tar dock till oss av kritiken och kommer i samverkan med MSB se över våra rutiner.

Vänliga hälsningar

Jeanette Tretten

kommunikationschef Holmen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons