Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen beredskap på akutbil i Los

Jörgen Tranevik, verksamhetschef, ambulansen, och Malin Nilsson, vårdenhetschef, ambulansen Ljusdal, svarar två insändarskribenter apropå debatten om akut/bedömningsbil i Los.

Annons

Läs mer: Bedömningsbilen i Los obemannad på julafton

Julafton den 24/12 2015 fanns ingen personal på akutbilen i Los under hela dagen. Med tanke på att brandvärnet i Los samt personal på Furugården inte fick något besked om att bilen var obemannad under dagen, verkar det som att ambulansledningen inte anser att det är speciellt viktigt utan man smyger därifrån och hoppas att ingen ska märka av frånvaron.

Nu gick ju allt väl men om det skulle uppstå en akut situation förstår man allvaret när både räddningsvärnet och sjukvårdspersonal räknar med att få stöd från akutbilen och den uteblir utan att de blivit meddelade detta. Det skapar stor frustration hos de som blir utsatta och inte får den hjälp de räknar med ska finnas.

Befolkningen i Los med omnejd var nöjda med att denna resurs blev kvar på orten när den erbjöds i stället för dagambulansen.

Jag tycker det visar på dålig respekt gentemot personal på räddningsvärnet, sjukvårdspersonalen på Furugården samt befolkningen i övrigt att smygställa bilen och hoppas att inget ska hända.

Tommy Olsson

Los

Hur får vi hjälp av bedömningsbilen?

Min treåriga dotter skar sig djupt i handen en söndag i december. Vi ringde 112 för att få hjälp av bedömningsbilen som är placerad i Los. Men på larmcentralen sa de att de inte hade någon kontakt med denna bil och hänvisade till 1177.

När vi kontaktade dem bad de oss i stället åka till akuten i Ljusdal för en bedömning – sju mil härifrån. Är det verkligen så det ska fungera med bedömningsbil? Veckan efter åkte vi till vårdcentralen i Los där de blev väldigt förvånade och tyckte detta var ett solklart fall för denna bil.

Caroline Trogen

Hamra

Svar direkt

Vi vill verkligen beklaga att vi har brustit i kommunikationen med Furugårdens personal och räddningsvärn. Vi har inte för avsikt att förändra någonting med bedömningsbilen som precis har kommit ut i användning och fungerar väl. Olyckligt nog hade vi i julas en ovanlig och svårlöst situation med flertalet korttidssjukskrivna. Vi säkerställde åtgärden och meddelade SOS Alarm så att beredskapen och patientsäkerheten inte var hotad. I efterhand kunde vi också konstatera att under de tio timmar bedömningsbilen inte var i drift fanns inga uppdrag för den.

Det har inte varit vår avsikt att smyga med att bedömningsbilen inte var i tjänst. Vi gjorde bedömningen att det här skulle vara det bästa alternativet för beredskapen i området just då. Tyvärr missade vi att informera övriga berörda utöver SOS Alarm om åtgärden.

Om det finns frågor eller andra funderingar kring det här finns vi att nå via Region Gävleborgs växelnummer, 026-15 40 00.

Jörgen Tranevik

verksamhetschef, ambulansen

Malin Nilsson

vårdenhetschef, ambulansen Ljusdal

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons