Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen behöver korsa Atlanten”

/
  • Kunskapen finns på närmare håll än på andra sidan Atlanten, menar Anders Drejare.

Ingen behöver korsa varken Atlanten eller den nordamerikanska kontinenten, skriver Anders Drejare, husläkare, med anledning av Region Gävleborgs resor till USA.

Annons

Det finns en oförmåga i vår parlamentariska demokrati att omsätta föresatserna för den goda och jämlika vården, som man värnar om. Verkligheten är köer, bristande kontinuitet och svag patientsäkerhet. Ledningen tittar mer på de pengar som saknas än de miljarder man faktiskt har. Hälso- och sjukvården är både livsavgörande och kan underlätta den vardagliga tillvaron, men varför gör de på detta sättet?

Mitt perspektiv som verksam läkare i Gävleborg sedan 1980 är att mycket handlar om vem som styr verksamheten. Politiska beslut har över tid flyttat makten från dem som ska göra jobbet till administratörer, ekonomer och direktörer. Den allvarligaste kritiken mot studieresorna västerut är kanske inte att de kostar pengar, utan att ledningen har en oförmåga att se svaren som finns på närmare håll. Ingen behöver korsa varken Atlanten eller den nordamerikanska kontinenten.

Vad gäller bristen på familjeläkare så finns inspirationen strax väster om kölen och Norges sedan många år fungerande fast-läkarsystem. Märkligt nog har detta inte heller nämnts av läkarkollegorna i aktuella insändare och artiklar. Uppgivenhet? Dags att tänka om, våra folkvalda har möjlighet att ge rättmätigt utrymme för den medicinska professionen och övriga i vården. Fokusera på dem som faktiskt ska göra jobbet, för en bredare utveckling av vården. Kanske respekten för det politiska systemet, skulle ta några första steg mot att återupprättas? Välkomna!

Anders Drejare

husläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons