Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga fakta utan villfarelser!

Annons

Lennart Bengter ( 28/7 ) och Kjell Norlin ( 1/8 ) har kommenterat min korta redogörelse av Föreningen Vetenskap och Folkbildnings rapport om vad svenskarna tror på. Bengter påstår att jag skriver om tron på vetenskap som en ersättning för tro på Gud. Det är snarare så att rapporten visar att tron på gudar har ersatts med vetenskapliga fakta. Bengter tror inte på evolutionen, men menar sig ändå uppskatta vetenskap. Om man som Bengter tycker att veckningen av en proteinmolekyl är ett mirakel och att det dessutom krävs en intelligent skapare för det, har man inga höga krav på vare sig mirakel, intelligens eller skapare.

I en senare insändare ( 4/8 ) påstår Bengter att Nya testamentet är en historisk bok och menar att evangelierna redovisar historiska händelser! Inget kan vara mer felaktigt. Det saknas helt utomkristliga källor för det som Bengter kallar historiska fakta. Evangeliernas innehåll saknar historisk trovärdighet.  Jesu liv är i evangelierna utformat att överensstämma med profetiorna i Gamla testamentet om den kommande Messias. 

I rubriken till Norlins insändare ( 1/8 ) framgår att han menar att en del forskare inte tror på Gud. En mer korrekt rubrik hade varit att de flesta forskare inte tror på någon gud. Norlin tycker det är betydelsefullt om forskare tror på Gud och anger svepande att många forskare förutsätter ett intelligent upphov till universum och livet. Som exempel på sådan forskare nämner han biokemisten Michael Behe, som mycket riktigt på 1990-talet var en ledande kreationist, det vill säga tror på Bibelns skapelseberättelse. Han misstrodde då Darwins utvecklingslära. I sin senaste bok, The Edge of Evolution, tycks Michael Behe ha ändrat åsikt då han skriver att det inte är någon tvekan om att alla arter på jorden härstammar från en gemensam förfader och ger därmed Darwin rätt. Han uppger vidare att han inte tvivlar på att universum är miljarder år gammal, vilket också motsäger Bibelns skapelseberättelse (2 Mos 20:11).

Både Bengter och Norlin söker stöd i vad de tror är fakta, men visar sig vara villfarelser!

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons