Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför mikrolån för unga

Bara fyra procent av de sysselsatta mellan 18 och 30 år var företagare 2008, men enligt Entreprenörskapsbarometern skulle 40 procent vilja vara det. Det visar tydligt att det behövs ekonomisk stimulans för att våga ta steget.

Annons

Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer. Därför föreslår Centerpartiet ett entreprenörskapspaket riktat mot unga, det krävs handlingskraft för att fler unga ska ta steget

Det är företagen som är grunden till välfärden. Det är företagen som är grunden till skatteintäkter. Det är företag som driver utvecklingen framåt. Trots det är normen i Sverige fortfarande att vara anställd och undantaget att vara företagare.

Under det här läsåret driver 19 954 gymnasieelever, 15 procent i varje årskull, ett företag inom ramen för Ung Företagsamhet. Av dessa driver nästan en fjärdedel företag tio år senare och sysselsätter tre till fyra personer. Men parallellt med denna utveckling är ungdomsarbetslösheten rekordhög och riskerar att slå ut stora grupper från arbetsmarknaden permanent. Vi är övertygade om att den trenden kan vändas om bättre förutsättningar för unga företagare skapas.

Ett stort problem för unga är bristen på kapital. För att få ett lån måste du ha någon säkerhet eller sparat kapital, något som unga ofta saknar. Vi vill därför införa ett mikrolån som riktar sig till unga. Mikrolån är små lån utan säkerhet som i stället bygger på en bra och trovärdig företagsidé.

Genom en mikrolånsreform, likt den som finns för andra grupper i samhället, skulle unga företagare få möjlighet att ta lån utan säkerhet upp till 250 000 kronor. För att administrera mikrolånen borde Almi utses till ansvarig myndighet. Det skulle skapa en grundplåt som är så viktig för att ta steget och förverkliga sin dröm.

I dag måste du vara arbetslös för att ha rätt till ett starta-eget-bidrag.

Det är helt orimligt. Företagande är ingen plan B, eller en reträttväg om du inte blir anställd. Alliansregeringen har sänkt åldern för starta-eget-bidraget så att även unga arbetslösa kan ta del av det.

Centerpartiet vill att starta-eget-bidraget, som i dag administreras av Arbetsförmedlingen, bör kunna ges till alla som vill starta eget. Detta är också något som bör ingå i Almis uppdrag. Vi vill att det utvidgade starta-eget-bidraget ska gälla unga människor upp till 25 år.

Centerpartiet har tidigare föreslagit ett avdrag för IT-tjänster, rit.

Fler unga skulle då kunna starta företag i en sektor där de har ett stort kunskapsförsprång.

Vi vill även att dagens satsning av Ung Företagsamhet i skolan bör omfatta alla gymnasieskolans elever.

Mårten Ytell (C)

kandiderar till kommunfullmäktige i Hudiksvall

Jessica Norman (C)

kandiderar till kommunfullmäktige i Hudiksvall

Magnus Svensson (C)

kandiderar till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons