Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inflytande i vargfrågan

Naturvårdsverket vill att länens viltförvaltningsdelegationer, VFD, ska välja ut de marker där nya vargar ska placeras.

Annons

Valet avgör sedan var miljöministern (C) ska sätta ut de vargar han importerar. Enligt en riksdagsmajoritet ska tjugo vargar föras in, för att minska en påstått skadlig inavel. Målet sägs inte vara att öka antalet vargar. Tills vidare ska 210 vargar tillåtas.

En remiss med 1/11 som deadline beskriver processen. Områdena ska passa både varg och människor. För att vargflytten ska lyckas vill Naturvårdsverket ha särskilda synpunkter från Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro, Värmland, Västra Götaland, Uppsala, Stockholm, Södermanland och Östergötland.

Länsstyrelserna ska, för att tillgodose dialog och delaktighet, dels arbeta genom VFD, dels engagera kommuner och enskilda på olika sätt, dels ordna breda medborgarprocesser.

De två stora jägareförbunden har i uppdrag att förankra vargflytten lokalt. Ett viktigt krav för urval av områden är att man kan ordna så att berörda accepterar utsättning av varg. Det känsliga är att säga vilka som är berörda och mest berörda. Det markeras dock att särskild hänsyn bör tas till områden med fäbodbruk och skogsbete. En buffertzon lik den för renbete bör höra till dessa hänsyn.

Vuxna vargar kan importeras officiellt, eller komma på egna ben; och valpar kan sättas ut i befintliga lyor. Erfarenheter visar att vargar tar emot främmande valpar. Man menar att det bör finnas en buffertzon för att vargar inte ska gå till Norge, eller dit där rennäringen kan störas. En frizon på 10 mil föreslås till renskötselområde. Enligt förslaget bör det inte vara tätt med betande tamdjur där vargarna sätts ut. Det ska även vara lätt för vargen att hitta en partner.

Två lokala partiföreträdare, Carina Olsson (miljöministerns parti, C) och Peter Nordebo (FP) har uttalat sig mot riksdagsbeslutet. Nu finns möjligheten att organisera en väl underbyggd opinion mot alliansens antydda misstag.

Kanske kan ett fruktbart samarbete i frågan ske med politikerrepresentanten Agneta Wagers (M) personliga ersättare Sven-Olof Westin (FP) i VFD. Den senare har ju, uppenbart förolämpad, redovisat uppfriskande synpunkter på Rovdjurs- och Naturskyddsföreningens talesman i VFD, Anders Ekholms, syn på rovdjursförvaltning.

Dock, Stefan Haglund, Naturskyddsföreningen i Nordanstig (Hudiksvalls Tidning 23/9), förlorar förmodligen i och med remissen förhoppningarna på Förvaltningsrätten. (Är sådana som Eklund och Haglund folkrädda och kulturfientliga antropofober?) Ansvarig myndighet söker nu sådana ställningstaganden som Nordanstig gjort för att få folkligt förankrat underlag till det förslag regeringen ska ha 30/11. Nu föreslås kommunal aktivitet och medborgarprocesser för att bredda medansvaret.

Kelvin Ekeland, Norrbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons