Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrin kör över människorna

Svar till Roland Lundqvist (8/9).
Över 20 000 människor kämpar i hela Sverige mot den storskaliga vindkraften och vindkraftsindustrin.

Annons

Ska målet 30 Twh vindkraft hållas kommer de inom några år att ha ökat till över 150 000. Den dialog som Lundqvist drömmer om existerar inte. Vindkraftsindustrin, dess jurister och konsulter gör allt för att köra över människor och bygd. Exemplen är många.

I Sveriges glesbygd är varje sommargäst och varje permanentboende en enormt viktig tillgång. Marginalerna för service och skolor är låga på landsbygden. Det kan handla om ett par elever för att byskolan ska få leva vidare.

Vindkraftsparkerna lägger en "död hand" över stora områden. Vägnät för tung trafik anläggs och skogen avverkas. Buller och riskområden gör att marken blir industriområde och allemansrätten sätts ur spel. Inte ens skyddade och kulturhistoriskt intressanta områden skonas.

Ibland framhålls att vindkraften för med sig arbete och ekonomisk tillväxt till bygden. Ingenting kan vara felaktigare. De ekonomiska värden som vindkraftens subventioner genererar tillkommer bara ett fåtal redan välbärgade markägare. Mindre bemedlade fastighetsägare blir lottlösa. Grannar ställs mot grannar, vänner mot vänner och släktingar mot släktingar. Arbetet med att anlägga vindkraftsparkerna görs oftast av utländska firmor som sedan snabbt drar vidare till nästa område. Huvuddelen av vinsterna från produktionen tas om hand av utländska finansiärer. Kvar blir ett industrilandskap och en splittring av bygden.

Den bygdepeng som Lundqvist talar sig varm för är luftiga löften om pengar som sedan ingen ser röken av. Storbolagen, som ofta säljer av sina nybyggda vindkraftsparker "glömmer" gärna de åtaganden man gjort till bygden. De subventioner om 300 miljarder till vindkraften som Lundqvist väljer att blunda för är tyvärr en realitet. Det är du och jag som betalar, via vår elräkning, genom elcertifikaten, om detta tycks vi vara överens. Låt oss gemensamt sätta stopp för vindkraftsvansinnet.

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons