Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsföreningarnas kamp om momsen är inte förlorad

I Hälsinglands nästan 500 idrottsföreningar pågår febril aktivitet. Varje dag året runt ställer tusentals ideellt arbetande ledare upp med allt ifrån att hålla i träningarna, skjutsa till tävlingar, sköta administrationen, sitta i styrelsen och tvätta matchställ, med mera. Den ideella kraften har ett värde som sträcker sig långt utanför de idrottsplatser och hallar där verksamheten bedrivs.

Annons

Framtiden är osäker. De ideella föreningarna riskerar att drabbas av ett hårt slag efter ett beslut i EU-kommissionen. I dag behöver allmännyttiga ideella föreningar generellt sett inte redovisa moms på intäkter de har för att finansiera sin verksamhet som till exempel försäljning, servering och reklam/sponsring. EU-kommissionen har inlett ett så kallat fördragsbrottsförfarande mot Sverige eftersom den anser att den svenska momslagen innehåller för generösa undantag för den ideella sektorn och därför strider mot EU:s momsdirektiv. Anders Borg anser att Sverige inte är skyldiga till något regelbrott och kommer att driva frågan om att få behålla momsundantaget för ideella föreningar.

Om våra föreningar tvingas börja redovisa moms kommer det att få stora konsekvenser för hela samhället. Föreningarna får både ökade kostnader och en kraftigt ökad administration. Möjligheter att finansiera den egna verksamheten begränsas avsevärt och det kommer att bli dyrare för våra barn och ungdomar att idrotta, vilket i sig leder till ökade samhällsklyftor.

Alla ideellt arbetande kassörer får en ännu tyngre ansvars- och arbetsbörda och det är sannolikt att det kommer att bli svårare att rekrytera styrelsemedlemmar. Stora som små föreningar kommer att drabbas hårt och i slutändan medför det att miljontals människor inte längre får samma möjlighet till rolig och utvecklande föreningsverksamhet i sin vardag.

Skälen är många till att föreningslivet har varit, och är skattemässigt gynnat. Riksdagspartierna har över blockgränserna varit eniga om föreningslivets positiva betydelse såväl för demokratin som för medborgarnas utveckling och välmående.

EU-kommissionen har startat en öppen diskussion om framtidens mervärdesskatt. I en så kallad grönbok ställer den en rad frågor utifrån dagens momssystem. Vi måste visa EU-kommissionen att frågan är viktig, och att vi står eniga bakom kravet att få behålla det undantag för ideella föreningar, som vi har i dag.

Hälsinglands Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna Hälsingland har skickat in ett svar till EU-kommissionens Grönbok. Vi uppmanar våra idrottsföreningar att göra det samma (www.rf.se) senast 31 maj.

Styrelserna

för Hälsinglands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons