Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I vems anda testas foster?

Svenska kyrkan har föredömligt engagerat sig mot främlingsfientlighet och velat stå för en välkomnande attityd till människor från olika kulturer.

Annons

Även när det gäller människor med olika slag av funktionsnedsättningar eller utvecklingsstörningar har kyrkan gjort goda insatser, bland annat genom sitt konfirmandarbete.

Därför var det inte överraskande att kyrkan sponsrade filmen Det rätta barnet (visad i TV2 15/3), producerad av två medievana mammor till barn med Downs syndrom, och med en kritisk inställning till den alltmer utbredda attityden att sådana lämpligen bör spåras upp och avlivas i fosterstadiet. Filmen väckte en del debatt, och Hanne Kjöller på DN skrev på ledarplats (16/3) upprört om Fosterdiagnostik i doktor Mengeles fotspår. (Ni kan ju tänka er reaktionen om en präst eller en kristdemokrat formulerat sig på liknande sätt!).

Men sedan tog debatten liksom slut. En bidragande orsak var att varken kristdemokraterna eller Svenska kyrkans stiftschefer hängde på och offentligt (som de norska biskoparna!) uttalade sig emot den diagnostik- och abortpraxis som får alltmer förfärande följder när det gäller synen på barn med olika medfödda handikapp och de föräldrar som "väljer" att föda dem. Barn blir inte längre något man får – och får ta som de är. Även ytterst livsdugliga foster – såvida de inte med våld rycks ur sitt naturliga element förstås – med potential att leva i 60 år eller mer får avlivas till och med efter vecka 18 för att de har Downs syndrom eller gomspalt!

Nu har ju Svenska kyrkan en närmast oslagbar kontaktyta med barnfamiljer genom sin barn- och ungdomsverksamhet och inte minst genom sitt engagemang i många familjecentraler. Men hur ställer sig kyrkans ledning i klarspråk till de sorteringserbjudanden samhället ger dem som blivit med barn? Den som tiger anses ju ofta samtycka.

Även i en del så kallade kristna sammanhang kan den som föder ett barn med Downs syndrom numera få höra: Men gjorde du inte något test? Men en kyrka som vill följa i Jesus spår måste påminna oss om att Jesus ord också gäller barn med olika former av handikapp: Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn, den tar emot mig.

Andreas Holmberg, Bollnäs, vikarierande diakoniassistent och sommarkantor i Enångers-Njutångers församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons