Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på vadå?

Advent är en tid av väntan. I Gävleborgspolitiken är det väntan på en ny regionindelning, storregioner, som en del säger. Man väntar alltså på en ny form, där innehållet ändå torde vara det viktigaste, skriver kenneth Nilshem (C).

Annons

Intressant är hur vi ser på oss själva, vår egen roll och förmåga. Paralleller kan dras till kommunsammanläggningarna på 1970-talet. Uttryck som att Arbrå skulle till Bollnäs blir idag till att Gävleborg måste till en tillväxtregion. Det är märkligt hur vi ser på oss själva. Var är självförtroendet, hur ser tillväxten ut?

Ett gott exempel på felsynen är detta med intäkter från bland annat vattenkraftproduktionen, det som finns främst i de norra delarna av landet. Här är ett tillväxtområde, intäkter från fastighetsskatten för elproducerande och andra industriella fastigheter bör regionaliseras för en hållbar utveckling i hela landet. Värden och inkomster, en långsiktigt hållbar tillväxt, ska stanna i bygden, inte skickas till nationell nivå och storstadsregionerna. Lägg till detta skogens rikedomar och intäkter.

I Gävleborgspolitiken finns ett dubbelfel. I väntan på det nya måste vi använda de verktyg vi redan har, men det finns politiskt motstånd mot det i regionfullmäktige. Där vill man enbart fortsätta fördela pengar till hälso- och sjukvård, ställa sjukhus och orter mot varandra. Det måste handla om något mer, om människors totala livsbetingelser inom den geografi som fortfarande benämns Gävleborg.

När gamla gränser suddas ut och försvinner, rita inte upp nya streck på kartan. Se till att överbrygga hindren, kliv över gränserna och in i det nya.

Använd den lilla verkstaden, vår egen smedja, i väntan på det nya bruket.

Kenneth Nilshem (C)

Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons