Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I valet kan domen bli hård

Ni talar om hur nöjda alla inblandade är över valfriheten inom omsorgen. Men ni glömmer att rapporten också talar om att det i Sverige finns cirka 300 privata företag som är aktiva inom omsorgen. Myndigheterna har granskat 56 stycken av dessa.

Annons

Svar till Helena Brink och Anna Ingman (16/3).

Privat omsorg. Jag trodde nog att vi hade diskuterat färdigt om det ni kallar för valfrihet inom omsorgen. Jag tycker vi står för långt från varandra för att vi skall komma till något gemensamt i den här frågan. Men vi får väl ta nya tag då.

Ni skriver att en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, talar om hur nöjda alla inblandade är över valfriheten inom omsorgen. Men ni glömmer att rapporten också talar om att det i Sverige finns cirka 300 privata företag som är aktiva inom omsorgen. Myndigheterna har granskat 56 stycken av dessa. Av dessa har 34 stycken fått anmärkningar, 12 av dem så grova att det har gått till åtal. Det mesta för fusk med skatter och avgifter.

Dessutom har industriminister Maud Olofsson (C) i en artikel i Svenska Dagbladet (onsdagen 4/3) flaggat för att hon vill göra LOV (Lag om valfrihetssystem) obligatorisk i Sveriges alla kommuner. Men det är ändock bra att det är nya småföretag inom kommunen som har visat intresse att bli godkända.

Men det kan ändras fort. Då EU genomförde det så kallade Tjänstedirektivet, fick Sverige vissa diffusa undantag då det gällde vårdsektorn. Nu vill vårhandelsminister Ewa Björling (M) riva upp dessa undantag för att kunna släppa in utländska företag även på detta område. Nej, jag tycker nog att politiker från sin maktposition bör stå på jorden med båda fötterna, och tänka sig för, och vara lite ödmjuk innan man tar till orda och lägger förslag till ändringar. Annars kan måhända domen bli hård den 19 september. Med denna insändare avslutar jag dispyten om LOV.

Odd Derås

också omsorgsnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons