Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I MUF:s värld är det skjut först och fråga sen”

/
  • I MUF:s värld är det skjutna vargar som ska öka acceptansen för rovdjursförvaltningen och inte samhällets omfattande insatser för förebyggande åtgärder inom tamdjursnäringen, skriver Anders Ekholm.

Flera ledande företrädare för Moderaterna har under senare tid i en serie debattartiklar visat på omfattande kunskapsbrister vad gäller rovdjursförvaltningen och en tydlig rovdjursfientlighet mot främst vargförekomsten, skriver Anders Ekholm.

Annons

Nu har påläggskalvarna och distriktsordförandena i MUF, Gustav Ericsson, Dalarna, och Adam Rydstedt, Gävleborg, tagit över stafettpinnen och uppvisar samma rovdjurs- och vargfientliga inställning när man i media hävdar att varg måste få skjutas så fort den visar sig i närheten av tamdjur utan att först försöka skrämma bort dem.

I MUF:s värld är det skjut först och fråga sen som är den rådande uppfattningen och uppenbarligen är de inte medvetna om att just skrämsel är en väl fungerande åtgärd. Det finns det åtskilliga exempel på runt om i landet.

Grundlöst påstår debattörerna vidare att angrepp på tamdjur nonchaleras av myndigheterna, men nämner inte samhällets omfattande bidrag för att minimera förluster inom jordbruksnäringen.           

I Gävleborg och Dalarna har totalt 30,6 miljoner kronor betalats ut för förebyggande åtgärder de senaste 13 åren, medan ersättning för uppkomna skador endast utgör 5,9 miljoner under samma period. Det är dessutom björnen och inte vargen som står för den största kostnaden inom jordbruksnäringen. I Gävleborg står björnen för drygt 80 procent av ersättningskostnaderna, men det är vargförekomsten som är MUF:s och moderaternas stora problem!

I MUF:s värld är det skjutna vargar som ska öka acceptansen för rovdjursförvaltningen och inte samhällets omfattande insatser för förebyggande åtgärder inom tamdjursnäringen. 

Anders Ekholm

vargkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons