Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag tar kvinnornas pensioner slut 

I dag, måndag den 12 september, är en dyster dag för oss pensionerade kvinnor. I dag tar nämligen våra pensioner slut för i år, skriver Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF Pensionärerna.

Annons

Detta kommer säkert som en chock för de flesta, och är tack och lov inte helt sant. Men nästan, och det är illa nog. 

För om man gör ett räkneexperiment och antar att männen har pension hela året, och jämför kvinnornas och männens genomsnittliga årspensionsinkomster med varandra, så räcker faktiskt kvinnornas pension bara till den 12 september. Så ojämställd är pensionstillvaron.  

Den här ojämställdheten är till stora delar resultatet av ett arbetsliv där kvinnor tjänar mindre än män. Men pensionssystemets utformning bidrar också. Den redan befintliga inkomstklyftan mellan kvinnor och män ökar faktiskt med hela 9 procentenheter vid pensioneringen. Så det finns mycket att göra i båda ändar.  

När dagens pensionssystem infördes för 20 år sedan utgick man från att löneskillnaderna mellan män och kvinnor skulle vara utjämnade idag. Alla vet att så blev det inte.  För dagens pensionerade kvinnor är detta högst olyckligt och det behövs åtgärder för att öka jämställdheten både på kort och lång sikt. Jämställdhetseffekter i arbetslivet tar flera decennier på sig att överföras till pensionssystemet. Vi behöver förändring nu, systemet är underfinansierat och klarar inte av att ge tillräckliga pensioner.  

Att många pensionerade kvinnor i dag är beroende av en man för att överleva säger något om ambitionsnivån när det gäller jämställdheten för oss över 65. Vi hävdar att Sverige kan bättre.  

Därför vädjar vi nu till politikerna: Gör om pensionssystemet och visa att dagens pensionerade kvinnor också är värda en jämställd och självständig ålderdom! Och, som ett första steg, se för allt i världen till att dagen då kvinnornas pension tar slut å det snaraste flyttas en bra bit närmare nyår i almanackan, från dagens 12 september.

Berit Bölander

förbundsordförande i SKPF Pensionärerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons