Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare inte dyra för landstingen

Okunniga och dåligt pålästa ”vinkeljournalister” kallar professionella hyrläkare med ett nedsättande ord för ”stafettläkare”.

Annons

Jag hävdar att utan det väl fungerande hyrläkarsystemet skulle svensk sjukvård inte fungera. Varken nu eller i framtiden.

Så här är det.

• Fasta läkare ska som alla andra ha semester, vara frånvarande från tjänsterummet för sjukdom, fortbildning, planerings- och organisationsmöten, och dylikt. Då sjukvårdens fasta infrastruktur är dyr bör den utnyttjas maximalt för patienternas bästa. Läkarrum, med mera kan rationellt och effektivt fyllas med tillgängliga hyrläkare för kortare eller längre tider. Bra, eller hur?

• Vårdcentralernas brist på fasta läkare beror främst på att mindre orter har svårt att rekrytera läkare till orten. Läkarnas make/maka är också ofta en akademiker med ett välbetalt jobb i en ”smal” bransch. Sådana arbeten är ovanliga i mindre samhällen. Problemet är liknande i många andra länder med glesbygd och löses på samma sätt – med hyrläkare som där tas emot med öppna armar. Om inte hyrläkarsystemet fanns i Sverige skulle många orters vårdcentraler helt tvingas upphöra eller underbemannas kraftigt. Tack vare att hyrläkare är villiga att ställa upp fungerar sjukvården över hela landet. Bra, eller hur?

• Vilka är hyrläkarna? Det är ofta läkare som har fast tjänst på ett sjukhus eller en större orts vårdcentral som är villiga att utnyttja sina lediga dagar och tjänstledighet för en omväxlande och stimulerande period på en annan ort i ett annat landsting. De som antas av bemanningsföretagen är kontrollerade via Socialstyrelsens yrkesregister. De är också underställda samma regler och yrkeskoder oavsett om de arbetar på sin fasta tjänst eller som hyrläkare på annan ort. Bra, eller hur?

• Dyrt för landstingen? Här är okunnigheten särskilt stor om hyrläkarsystemet. Till fasta läkares synliga lönekostnader ska också läggas kostnader för semester, pensioner, försäkringar, personaladministration, organisationsmöten, utbildningar, sjukfrånvaro. Hyrläkartjänsten har inga sådana ”dolda” kostnader för skattebetalarna och det betalas enbart för hundraprocentig vårdproduktion, det vill säga läkartid för renodlad patientkontakt. Landstingen tvingas ej heller till att i framtiden betala ut fortlöpande kostsamma pensioner till pensionerade läkare. Utslaget per patient blir kostnadsskillnaderna mellan fast anställda läkare och hyrläkare obetydlig. Hyrläkarnas insatser ger dock Sverige en bättre och mer tillgänglig sjukvård överallt. Bra, eller hur?

Utan ett väl fungerande hyrläkarsystem skulle svensk sjukvård bli mycket sämre. Landstingen lyssnar inte på ”vinkeljournalistiken”.

Utan ”vinkeljournalistik” skulle standarden på svensk journalistik höjas betydligt.

Pensionär, skattebetalare och patient

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons