Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrd miljöbil är bäst för klimatet

Riksdagskandidaterna i Gävleborg: agera i den bortglömda klimatfrågan. Fyra av elva riksdagskandidater i Gävleborg kan tänka sig att hyra bil vid behov, istället för att ha en egen.

Flera av kandidaterna anser också att det är mer miljövänligt att hyra bil än att äga en, och att de skulle helst hyra en miljöbil. Dessa positiva svar framkommer i Statoils valenkät, men vad kommer riksdagskandidaterna att göra för att stimulera biluthyrningen?

Annons

Bilen innebär en frihet, som ett komplement till kollektivtrafiken. Men att äga, besiktiga, serva, reparera och försäkra bilen upplevs ofta som betungande, och det kan för många vara en lättnad att överlåta detta åt en professionell aktör.

Hyrbilar innebär att man bara använder bilen när man verkligen har behov av den. Och glöm inte de andra alternativen som bilpooler, samåkning, kollektivtrafik eller rent av ”IT-pendling”, att jobba hemma via dator ibland. Idag finns många alternativ för vårt resande.

I hela Sverige anser nästan varannan riksdagskandidat att det är mer miljövänligt att hyra bil än att äga en. Ändå finns det ingen strategi för att stimulera hyrbilsanvändningen. Det är märkligt, eftersom hyrbilar har en stor klimatnytta.Varannan bilresa är under fem kilometer.

Om man inte äger bil, utan istället hyr, minskar de onödiga bilresorna. En god tillgång till hyrbilar gör det också lättare att ta tåget större delen av sträckan, och hyrbil sista biten.Hyrbilarna är miljöbilar i väsentligt högre grad än övriga bilar. Målet för Sveriges biluthyrare är att 60 procent av bilarna ska vara miljöbilar senast år 2010, en nivå som Statoil redan uppnått.

Det är skyhögt över andelen miljöbilar i den totala svenska fordonsflottan, som bara är några få procent. Många hyrbilar är både små och miljöbilar. De som hyr bil kan testa dessa biltyper, utan större förpliktelse än en weekendhyra. Detta fungerar som en ögonöppnare.Den som väljer hyrbil minskar alltså sin klimatpåverkan.

Det finns nu etanolbilar i de flesta storleksklasserna, med 51 procent minskad klimatpåverkan jämfört med motsvarande bensinbil, enligt Naturvårdsverket och Trafikverket. Den återstående klimatpåverkan kan kompenseras genom köp av så kallade utsläppsrätter.Hela 43 procent av de unga (15-29 år) kan enligt en ny Sifoundersökning tänka sig att hyra bil vid behov, istället för att äga en egen.

Det är dubbelt så många som bland medelålders (30-49 år). Riksdagskandidaterna i Gävleborg är också positivt inställda till att hyra istället för att äga bil. Kommer dessa kandidater att försöka påverka riksdagen att utforma en strategi för att stimulera användningen av hyrbilar?

Jakob Lagercrantz

ordförande Gröna Bilister

Helena Fornstedt

informationsdirektör Statoil AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons