Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hylla kommunen i stället, Bergström

Det Sven Bergström inte förstår är att kommunens tjänstemän och kommunledning är lika kloka denna gång, när man hanterar den planerade utbyggnaden av vindkraft i kommunen.

Annons

Välkommen till verkligheten Sven Bergström, Forsa (6/3).

Centerpartiet balanserar enligt alla opinionsundersökningar på gränsen till 4 procent och plats i riksdagen. Hemvändande riksdagsmannan Sven Bergström trillar, som inget har hänt, siffror i den för Centerpartiet så profilerade energifrågan. Så blir det, om man ser det från den upphöjda centrala partipolitiken.

Sven Bergström ger dock kommunen ett erkännande för hittillsvarande sätt att hantera den lokala energipolitiken via ett antal goda exempel. Det Sven Bergström inte förstår är att kommunens tjänstemän och kommunledning är lika kloka denna gång, när man hanterar den planerade utbyggnaden av vindkraft i kommunen. Förslaget till översiktsplan för vindkraft i kommunen är en klok avvägning av hur man vill prioritera användningen av kommunens resurser. Människors boende och användning av oslagbara delar kulturlandskapet, som framtid attraktionskraft för nuvarande och nya kommuninnevånare går före industriella vindkraftsparker. Människor går före miljöpåverkande gigantiska vindkraftsverk.

Sven Bergström anger ju själv gärna ett gott exempel på ny vindkraftsetablering. I Piteå ska det resas 1 100 gigantiska vindkraftverk på renbetesland, vilket tillsammans motsvarar två hela kärnkraftsverk. Att sedan denna investering kräver mycket stora statliga subventioner nämner inte Bergström. Inte heller att det sannolikt kommer att kräva en utbyggnad av vattenkraft för att kompensera bristen på vind, när energibehovet är som störst under vinterhalvåret.

Nåväl, vindkraft i Piteå och förnyelse av befintliga kärnkraftsverk skapar goda förutsättningar för en fortsatt klok hantering av behovet av förnyelsebara energikällor i Hudiksvalls kommun. Ge därför kommunledningen i stället en eloge för fortsatt klokskap i prioriteringen av kommunens resurser för ett hållbart samhälle, där människan är satt i centrum.

Håkan Öst

Dressviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons