Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur värderas tillgångar?

Några personer från Näsviken, Norrbo och Via förklarar kommunens tematiska tillägg om vindbruk som oseriöst. Resonemanget behöver inte besvaras, det knäcker sig själv. Ändå bör det förakt som visas vårt kulturarv bli bemött.

Annons

Några personer från Näsviken, Norrbo och Via förklarar kommunens tematiska tillägg om vindbruk som oseriöst. Resonemanget behöver inte besvaras, det knäcker sig själv. Ändå bör det förakt som visas vårt kulturarv bli bemött.

Fäbodbrukarna är inte med på resan mot det hållbara samhället. De är redan där.

Så uttryckte Calle Höglund, ordförande i Gävleborgs fäbodförening, det på Fäbodriksdagen 2009.

Fäbodbrukare använder jorden energieffektivt. Studier visar att en fäbod i traditionell drift kan ta ut produkter med högre energivärde än som satts in i produktionen. Dagens jordbruk förbrukar däremot mångdubbelt mer energi än vad slutprodukten ger. Vilken verkningsgrad har vindkraftverk? Den vakne Pekka Jonzon i Östhammar säger på denna sida att Vattenfall hittills fått ut fyra hundradelar av insatsen.

Grunden för fäbodbruket är modernäringen. Ett motiv att hålla fast vid traditionella metoder är att man förutser en framtida kollaps för dagens energiintensiva jordbruk, och då vill man ha möjlighet att försörja sig själva. Det är en mer respektabel egoism än den de tre anledningarna till denna artikel visar.

En miljöpartist vill Norrbo väl och föreslår en satsning på klimatsmart landsbygdsutveckling i socknen. Resursen fäbodbruk kan utvecklas så. Den vilar på flera fundament; bland annat kulturarv, biologisk mångfald, tålighet och turism.

Kulturarvet innehåller traditionell kunskap av stor betydelse för långsiktigt hållbar utveckling.

Biologisk mångfald är vilda växter och djur som fäbodbruket gynnar men också fäbodarnas traditionella, kravlösa lantraser, samt kunskapen om bruket av mångfalden.

Tålighet kallas gäller styrkan att återhämta sig från miljöpåverkan. Förloras fäbodbruket försvåras bygget av en långsiktig, ekologiskt hållbar framtid.

Turism med gästbäddar, guidningar och försäljning av fäbodprodukter kan ge sidoinkomster, som inte ska föraktas. Fäboden lockar, men merparten av turisternas pengar hamnar nog hos pappershandlaren i Strömsund, det vill säga butiker, hotell och mackar.

Potentialen framgår av att de senaste åren har tre olika ansatser gjorts i länet för att få fäbodbruket placerat under Unescos världsarvskriterier.

1. Världsarv Hälsingegårdar med en samlad gårdsmiljö, inklusive bodland och fäbodar.

2. Fäbodbruket som ett immateriellt världsarv på ett likartat sätt, men med tyngd i levande kunskap och traditioner.

3. Biosfärområde i Ovanåkers kommun med fäbodbruket som ett av argumenten.

Hudiksvalls kommun bör haka på och utnyttja sina fäbodskogars olika värden. Varför inte ett utvecklingscentrum i Norrbo? Högskolan är en samarbetspart. Projektet kan samordnas med Geosus arbete kring förnyelsebar geoenergi och Söderhamns satsning på vindkraft i ett brett och strategiskt hållbarhetsarbete. Välkommen klimatsmarta Hälsingland!

Kelvin Ekeland

Norrbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons