Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur svårt kan det vara att få till hospice?

Gävleborg saknar i dag en kvalificerad hospicevård som kan erbjuda en värdig och trygg vård i livets slut.

Annons

Det är inte vi politiker som ska avgöra hur människor ska vårdas den sista tiden i livet. Det beslutet ska ligga helt i individens egen hand.

För mig är det en fråga om värdigt bemötande och respekt för det som mycket väl kan vara en människas sista vilja. Det finns patienter som vill bli vårdade i hemmet den sista tiden men det finns också de som inte vill det. Andra vill vara på sjukhus för det känns tryggast för dem men för vissa är inte det heller den bästa miljön. Därför måste ett hospice finnas även i Landstinget Gävleborg som ett komplement till dagens vårdutbud. I det stadiet av sjukdomen då det i första hand handlar om att lindra och trösta är den omgivande miljön, kontinuitet och trygghet väldigt viktiga. Alla patienter oavsett diagnos i livets slutskede ska få en vård på lika villkor. Det är en rättighet för alla invånarna i vårt län.

Själva poängen med hospicevård är att den ska vara avskild från den ordinarie akutsjukvården. Ett hospice är en vårdform för svårt sjuka och döende människor baserad på respekt för personlig integritet, god omvårdnad och symptomlindring. Även socialt stöd för de anhöriga finns. Ett hospice erbjuder en varm och värdig atmosfär för människor i livets slutskede. Dessa behöver god vård, enskildhet, lugn och ro och i vårt län finns inga bra utbud. Den palliativa vården som bedrivs i länet är en stor hjälp för patienter och anhöriga. Men den vårdformen passar inte alla.

Kommunerna tillsammans med landstinget måste upp på banan och visa sitt intresse och ta sitt ansvar. Varför inte med någon privat aktör?

För mig är det viktigt att även den som inser att slutet närmar sig ska ha rätt att välja den vårdform som passar bäst och vem som ska utföra den. Under valrörelsen pratade alla partier om behovet av ett hospice. Nu är frågan – vågar landstingsmajoriteten genomföra detta? Än har vi inte sett några förslag.

Vi kan, om den politiska viljan finns, ge hela länets befolkning en bra hospicevård. Hur svårt kan det vara?

Carina Östansjö (FP)

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons