Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur stark måste en förälder vara?

Vad gör man när ens barn är myndig och inte klarar av att leva ett normalt liv genom att inte göra någonting mer än att vara hemma och inte på något sätt kunna ta ansvar?

Annons

Det finns inga lägenheter lediga säger socialtjänsten. Eftersom denna ungdom behöver kunna ta sig till psykiatrin behöver personen bo inne i stan annars tar personen sig inte dit och då får personen ingen utredning.

Dessutom säger psykiatrin att personen inte är kapabel att klara av att bo i en egen lägenhet men utredningen kommer att dröja eftersom det är lång väntetid.

Ska jag som förälder vara personens vårdare? Nu börjar familjen att gå på knäna eftersom det här har pågått i flera år med kraftiga ilskeutbrott och en tendens till att hota och kräva att få sin vilja igenom.

Vi har dragit tydliga gränser med både soc, polis och även bup medan personen inte var myndig. Jag har svårt att fokusera på mitt eget arbete eftersom hela min tid går åt att försöka hitta lösningar på problemet.

Ska det behöva hända något allvarligt innan det sätts in akuta åtgärder eller ska resten av familjen behöva flytta hemifrån för att vi inte står ut att ha någon som styr hela våra liv, dels med sjukdomsbilden och dels med aggressionsutbrott.

Är man tvingad att bo med någon som har tydliga sociala problem och beteendestörningar även om det är ens barn, hur får personen hjälp?

Socialtjänsten säger att inte finns någon social misär eftersom personen får stöd hemifrån och socialtjänsten har gjort det som de anser sig ha kunnat, så därför finns det inget mer de kan göra. Psykiatrin säger att "vi förstår problemet men det här måste ligga hos soc". Det är tur att jag är stark som förälder men även jag har nått taket på vad som är rimligt att leva i.

Dessutom ligger ju inte ansvaret på mig längre eftersom personen är myndig och inte går i skolan.

Hur får vi hjälp? Jag väljer att vara anonym för denna persons skull.

Frustrerad och trött förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons