Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska vi komma tillrätta med den ökande övervikten?

Ett liv fyllt av möjligheter. Ett liv som ska levas med en och samma kropp. Där så mycket byggs från grunden, från unga år. Och som sedan ska underhållas. Men där vi så ofta misslyckas, så onödigt.

Annons

Det är inte enbart i västvärlden som fetman drabbar. Men oftast följer den i spåren av vällevnad. Där förnuftet ersätts av en falsk komfort. Rörelse, idrott, vad vi äter, häller i oss – så avgörande för hur livet kommer att te sig.

Så många undersökningar visar att det lönar sig med idrott i skolan. Som också höjer prestationen. Som skapar en sund rutin. En sund själ i en sund kropp betyder även att hålla rökningen utanför. Nio av tio som röker har börjat före 18 års ålder. Metoden Tobaksfri duo har visat sig mycket lyckosam. Allt flera kommuner har insett det och därmed också implementerat metoden.

Motkraften kan vara några lokala politiker som överför sitt eget misslyckande, och motsätter sig ett långsiktigt och hälsoinriktat arbete.

När samhället blir allt fetare så finns det krafter som kanske börjar i fel ända. Söker bidra till att hindra förfallet skattelagsmässigt. I Danmark har man redan infört en fetmaskatt. En svensk undersökning visar att hela en tredjedel av svenska folket frivilligt vill införa detta även här.

Sedan i höstas har Danmark en skatt på mättat fett, vilket innebär att till exempel glass, färdiga rätter och charkprodukter har blivit dyrare. I Finland har läsk och godis blivit dyrare sedan landet införde en punktskatt på socker. En undersökning som SVT har gjort visar att även svenskar vill att staten tar mer ansvar för att förhindra övervikt.

Det här är något som de flesta svenska politiker är emot. Kanske med rätta. Frågan är då på vilket sätt man istället vill komma till rätta med ett snabbt växande samhällsproblem? Massoperationer?

Det är märkligt att vi inte redan i unga år mer strategiskt förebygger, utan istället när skadan redan är skedd, sätter in dyra samhällsåtgärder.

Ofta är det lönsamt att ta hjälp av sakkunskapen. Under så många år har läkaren på Karolinska institutet, Claude Marcus varit ledande på området. Han är mycket tydlig i att det fordras helt andra metoder än att förlita sig på information. Om man nu verkligen vill komma åt svenskarnas överviktsproblematik.

Hur länge ska vissa beslutsfattare få bidra till att bygga ett accelererande samhällsproblem?

Carl-Ewert Ohlsson (C)

Årsunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons